Dark and Darker utvecklas av Ironmace och har beskrivits som "Escape from Tarkov fast med fantasy". Det har fått väldigt positiva omdömen efter sina olika speltest och var tänkt att släppas i early access senare i år, men efter att spelet blivit nedtaget från Steam är det nu oklart om det faktiskt kommer att få se dagens ljus.

Anledningen är att många av spelets utvecklare tidigare jobbade hos utgivaren och utvecklaren Nexon, som hade ett liknande projekt vid namn P3 på gång innan det lades ner. Nexon har under en tid hävdat att spelet innehåller stulet material från dem, och tidigare under månaden gjorde polisen ett tillslag mot Ironmaces kontor i Sydkorea för att försöka hitta bevis för det. Nu har spelet alltså försvunnit från Steam på grund av ett upphovsrättskrav (DMCA takedown), och Ironmace har släppt ett uttalande (återpublicerat på Reddit) för att svara på och motbevisa anklagelserna.

Nexon säger bland annat att de hittat fler än 2300 filer med identiska filnamn i de båda projekten, men Ironmace påpekar att det mestadels rör sig om köpta "assets" och insticksprogram, medan ett 40-tal filer har döpts efter branschpraxis. De är även villiga att låta en tredje part jämföra det faktiska innehållet i filerna.

Andra likheter med Nexons projekt menar de beror på att båda projekten använder klassiska fantasy-inslag som på intet sätt är originella eller något som Nexon var först med att använda i spel.

Vidare anklagar Nexon en tidigare anställd för att olovligen ha överfört viktiga filer från P3-projektet till en privat server. Personen ifråga ska ha fått tillåtelse att använda servern för att underlätta sitt teams distansarbete under 2020 och 2021.

Efter att ha blivit tillsagd att inte använda servern längre ska han efter bekräftade Covid-fall i ett grannkontor ha börjat använda den igen för att möjliggöra distansarbete, men menar att Nexons säkerhetsavdelningen tveklöst kunde se att den användes och inte sa åt honom att sluta, vilket han tolkade som ett klartecken.

Det är oklart vad som kommer att hända härnäst, men vi får hålla tummarna för att Ironmace inte har gjort något otillåtet och att utvecklingen snart kan fortsätta.