Förra året fick vi reda på att Activision Blizzard och kinesiska Netease inte skulle förnya sitt långtgående samarbete, där Netease har agerat utgivare åt Blizzards spel i Kina. Vi fick ingen uttrycklig förklaring till varför förhandlingarna om förlängningen gått i stöpet, men det var tydligt att någon form av konflikt låg bakom.

New York Times har grävt (betalvägg) i det hela och pratat med personer med insikt i förhandlingarna. Enligt dessa personer var det under en telekonferens angående nya regler från den kinesiska staten som Netease var tvungna att efterleva, som Activision upplevde att Netease vd, William Ding, hotade att påverka kinesiska myndigheters inställning till Microsofts uppköp av Activision om förhandlingarna inte gick som han ville.

En del källor såväl som Neatease talesman, Alexandru Voica, menar dock att syftet aldrig var att hota Activision och att det hela var ett missförstånd, möjligtvis för att delar av konversationen fördes via tolkar. Istället ska Netease helt enkelt ha varnat för konsekvenser bortom deras kontroll om de båda parterna inte gjorde ändringar i sitt avtal. Ytterligare en telekonferens hölls senare, men de båda parterna lyckades inte försonas.

Det resulterade i att Blizzards spel försvann från den kinesiska marknaden i januari och att Netease rev den Blizzard-staty föreställande en gigantisk yxa som stått utanför deras kontor.