Nvidia ger oss "en glimt av framtiden för spel" när de demonstrerar en ramen-restaurang och dialog mellan två karaktärer. Tjusigt, japp, men det intressanta sker snarare under huven. Målet med Nvidia Ace, som tekniken kallas, är att gjuta liv i spelkaraktärer med hjälp av "generativ AI". Demon ger oss en dialog mellan spelarkaraktären Kai och npc:en Jin, där den senare får eget liv

"Kombinerar en rad olika AI-tekniker – text, röst, ansikts-animationer"

Ace (står för Avatar Cloud Engine) kombinerar en rad olika AI-tekniker – text, röst, ansiktsanimationer – för att ge oss en dialog mellan två spelarkaraktärer som alltså inte är inspelad i förväg, så som vi är vana vid. Nvidia Nemo (språkmodeller), Nvidia Riva (röstigenkänning, text till tal) och Nvidia Omniverse Audio2face (ansiktsanimationer) är teknikerna som nyttjas.

Dialogen i sig lämnar kanske en del att önska. Det är snarare tekniken bakom som öppnar nya dörrar för att bygga npc:er, menar Nvidia. Demon är byggd i Unreal Engine 5. Ett kommande spel som delvis använder sig av tekniken (Audio2face) är Stalker 2, som ska släppas sent under 2023.

Det återstår dock att se när vi får ett spel som till fullo drar nytta av Ace-tekniken.