Six Days in Fallujah har haft en kontroversiell väg mot släpp, med kritik mot allt från att spelet känns som amerikansk propaganda till att anhöriga till personer som var med vid den verkliga händelsen tycker att det är olämpligt att skapa spel om den.

Konami drog sig ur som utgivare i ett rätt tidigt skede och under årens lopp har utvecklingsstudion bytts, men nu verkar det till slut som att spelet kommer att se dagens ljus. Det sker dock i ett ofärdigt skick, eftersom det släpps i early access på Steam den 22 juni, där det väntas förbli i lite över ett år.

Spelet utspelar sig under slaget om Falluja, då framför allt amerikanska och irakiska trupper intog staden, där uppskattningsvis 2 000 rebeller befann sig. Upp till fyra spelare får ge sig ut på precedurellt genererade kartor där de måste använda taktik och försiktighet för att klara uppdragen.

Utvecklaren Highwire Games skyltar även med avancerad AI som låter fienden röra sig över hela kartan, koordinera attacker, lägga sig i bakhåll, lura spelarna i fällor, flankera etc. Det finns heller ingen logisk rutt för spelarna att följa, utan de är fria att planera och förflytta sig som de vill.

Den 22 juni släpps alltså Six Days in Fallujah i early access på Steam.