Att språket kan vara hårt vid onlinespelande känner många av oss till. Men kvinnliga spelare tycks vara extra utsatta. I en nysläppt dokumentär av SVT vittnar fyra av Sveries största kvinnliga streamers om grova påhopp när de streamar och spelar.

De har utsatts för pittbilder, kränkningar och nedlåtande kommentarer om hur de ser ut. Vidare förekommer hot av olika slag: hot om doxxning (personuppgifter läggs ut på nätet), mot deras familjer, om våldtäkt, misshandel och mord. Det har också förekommit swatting, att någon larmar polisen till streamarens bostad bara för att jäklas.

"Ibland kan jag skämmas att ta med tjejkompisar på stream"

Alla fyra är eniga om att onlineklimatet är hårdare för kvinnor och att de bemöts annorlunda än män.

– Alla människor online får hat. Men kvinnor får mer, och ett annat slags hat, säger Emma som streamar under nicket Swebliss på Twitch. Man får inte hat bara för att man är dålig på någonting eller dålig på ett spel, utan man får hat bara för att man är tjej.

Twitch-streamern Ida (idaasperud) fortsätter:

– Ibland kan jag skämmas att ta med tjejkompisar på stream, för jag vill inte att de ska se hur det kan vara, att de ska få kommentarer.

Hot och hat är vanligt, säger streamers. (Foto: SVT)

Twitch har nolltolerans mot trakasserier i sina riktlinjer, men enligt programmet gör företaget ingenting för att stoppa de påhopp kvinnorna utsatts för. När SVT frågar varför får de inget svar av Twitch. SVT:s medarbetare tolkar tystnaden som ett val av Twitch eftersom de inte har något att tjäna på att prata med journalister.

Även om vittnesmålen är dystra så lyfts ändå postitiva sidor fram. Ett liv på Twitch har gett många nya vänner, och de flesta som följer streamarna beter sig bra. Och det är ju skönt, för i grund och botten handlar spel trots allt om underhållning – inte rätten att bete sig grisigt mot andra människor bara för att man tror att man är anonym.