Precis som det ryktades om i våras har Western Digital släppt expansionskort som utökar lagringsutrymmet på Xbox Series-konsolerna. Modellen heter WD Black C50 Expansion Card och finns i två storlekar: 512 GB och 1 TB. Därmed gör nu två tillverkare utökad lagring till Xbox Series (den andra är Seagate, vars kort funnits att köpa ända sedan konsolerna lanserades).

Dessvärre påverkar den nya konkurrensen inte priset: WD tar 1 800 kronor för 512 GB lagring och 2 400 kr för 1 TB. Seagate-lagringen kostar normalt ungefär lika mycket, men särskilt 1 TB-modellen finns att hitta betydligt billigare: från cirka 1 800 kronor i skrivande stund. Seagate har även en 2 TB stor modell, den blir din för drygt 4 000 kronor.

I USA kostar de nya WD-stickorna 80 och 150 dollar. Det svenska priset för framförallt lill-modellen är alltså anmärkningsvärt högt, även med växelkurs och skatter i åtanke.

Lättinstallerad lagring.

Budgetkonsolen Xbox Series S har bara 512 GB lagring, så utrymmet kan snabbt ta slut om du slangar hem storväxta spel som MS Flight Sim och Call of Duty. Men att utöka lagringen för nära halva konsolens nypris svider. Konsolerna har begränsat stöd för USB-anslutna SSD:er – de funkar för lagring men det går inte att köra Xbox Series-spel från dem.

De interna SSD-stickorna är av specialmodell som bara passar Xbox Series. Det skiljer dem från PS5, som har en ledig M.2-plats i konsolen där användaren kan peta in valfri kompatibel SSD-enhet. Det gör att lagringen till den blir något billigare.

På söndag kväll berättar Microsoft vad vi ska fylla Xbox-lagringen med framöver. Det blir Starfield och mycket annat under Xbox+Bethesda Showcase, som FZ förstås täcker live från studion.