Microsoft kämpar vidare med att få igenom Activision-förvärvet på olika håll i världen, och nu möter de den amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) i rätten. Den första dagen är avbetad, och Microsoft öppnade det hela med att säga att: "Xbox har förlorat konsolkriget och dess rivaler är positionerade för att fortsätta dominera, inklusive genom att nyttja exklusivt material." (via Verge).

Vidare beskriver de hur Xbox konsekvent har rankats på tredje plats inom konsolförsäljning, bakom Playstation och Nintendo, och att de två konkurrenterna redan var etablerade på marknaden när Microsoft gjorde sitt intåg under 2001 med den första Xbox-konsolen.

I dokumentet uppger de att de under 2021 hade en marknadsandel på 16 procent, men Playstations och Nintendos respektive andelar har censurerats. Microsoft säger sig därför satsa på en annan strategi genom att generera vinst från spelförsäljning snarare än konsolförsäljning.

Värt att påpeka är att den pågående vändan i domstolen kretsar kring att FTC vill pausa affären och inte låta Microsoft och Activision genomföra den förrän efter det huvudsakliga domstolsförfarandet i augusti, då affärens vara eller icke vara ska avgöras.

Tack, IGN.