De intressanta anekdoterna fortsätter att drälla ut ur den amerikanska domstol där Microsoft nu försvarar sitt potentiella uppköp av Activision. En av de senaste rör Microsofts uppköp av Zenimax och Bethesda, och avslöjar en av de påstådda anledningarna till att affären genomfördes.

Phil Spencer hade följande att säga (via The Verge):

När vi förvärvade Zenimax så var en av våra motivationer för det att Sony hade gjort en överenskommelse för Deathloop och Ghostwire ... om att betala Bethesda för att inte släppa dessa spel på Xbox.

Så diskussionen om Starfield, när vi hörde att Starfield potentiellt också skulle komma att hoppa över Xbox, var att vi inte kunde vara i en position som en konsol på tredje plats där vi skulle hamna ännu mer på efterkälken i vårt innehållsägarskap, så vi var tvungna att säkra innehåll för att förbli aktuella i branschen.

Och resten är alltså spelhistoria. Microsoft köpte Zenimax för motsvarande 66 miljarder kronor och kunde därmed lägga till en hel radda eftertraktade varumärken i sin portfölj, inklusive Doom, The Elder Scrolls, Wolfenstein, Fallout och Starfield.