Denuvo är en lösning för digital rättighetshantering (DRM) vars syfte är att motverka piratkopiering av spel. Det har varit något av en het potatis under sin existens, och många spel har anklagats för att lida av dålig prestanda på grund av Denuvo, medan de själva hävdar att det inte har någon större påverkan.

Nu verkar dock Denuvo vara angelägna om att motbevisa påståendena om prestandaproblem, och menar att de prestandavinster som visats hos spel efter att Denuvo tagits bort är missvisande, eftersom det ofta rör sig om två helt olika versioner av spelet.

Steeve Huin från Irdeto, som äger Denuvo sedan några år tillbaka, säger i en intervju med Ars Technica att implementeringen av deras mjukvara inte märkbart påverkar spelet, men att han inser att folk inte kommer att lita på vad Irdeto säger. Därför jobbar de nu på ett program där två mer eller mindre identiska versioner av spel ska tillhandahållas till betrodda mediakanaler, så att de kan testa spelet med och utan Denuvo.

Programmet ska lanseras någon gång under de kommande månaderna, och Huin hoppas att dessa oberoende mätningar ska visa att prestandan är jämförbar eller till och med identisk.