Palia är ett MMO och en livssimulator av det mjukare slaget, vilket innebär att man inte tvingas ägna sig åt strider om man inte vill, utan föredrar att påta i trädgården, inreda hemmet eller socialisera. Spelet har alfatestats i runt två år, men snart är det dags för pc-beta.

Den 2 augusti drar den slutna betan igång, och i samband med det blir det även fritt fram för alla spelare att dela med sig av sina äventyr. En dryg vecka senare, 10 augusti, öppnas betan upp för "alla" som har skapat att konto på den officiella webbplatsen, men endast i Nordamerika och "västeuropeiska regioner", vilket på pappret innebär att Sverige inte är inkluderat. Man vet dock aldrig, och hur som helst ska antalet regioner utökas i efterhand.

I och med denna beta kommer det inte att ske några "wipes", alltså att spelarnas framsteg nollställs. Börjar man lira då kommer man alltså att behålla sina framsteg även när spelet släpps officiellt (free-to-play). Utöver pc ska Palia även släppas på Nintendo Switch i vinter.