18 juli inföll deadline för Microsofts förvärv av Activision Blizzard, men nu har parterna kommit överens om att skjuta fram den i precis tre månader: till 18 oktober. Detta bekräftas av Phil Spencer, som säger att Microsoft känner sig "optimistiska för att affären ska genomföras".

Man har tidigare sagt att den (eget satta) deadlinen kan komma att omförhandlas.

Spencer motiverar inte beslutet men det faktum att brittiska konkurrensmyndigheten CMA skjutit fram sitt beslut till 29 augusti lär spela in. De har tidigare sagt nej (p.g.a. molnspelande) men öppnat upp för att nå förlikning utanför domstolsförhandlingar. Sannolikt vill Microsoft inte ta några risker för en affär värd hisnande 700 miljarder svenska kronor.

Amerikanska FTC har motsatt sig affären, men appellationsdomstolen nej till deras överklagan gör att affären i praktiken har grönt ljus. En administrativ FTC-rättegång planeras i augusti. Oavsett vad den kommer fram till kan ändå beslutet upphävas av den federala domstolen.

Än är alltså inte sista ordet sagt för den tunga processen som startade i januari 2022.

Activision Blizzard-affären i korthet

  • I januari 2022 framkom att Microsoft vill köpa Activision, Blizzard och King för 68,7 miljarder dollar. Affären skulle ge dem kontroll över spel som Diablo, World of Warcraft, Call of Duty och Candy Crush.

  • Myndigheter världen över har granskat vilka effekter affären kan få för konkurrensen. FTC (USA) och CMA (Storbritannien) har ännu inte sagt ja, men i USA har en federal domstol i praktiken gett affären grönt ljus.

  • Microsoft hade satt en självpåtagen deadline till den 18 juli, men den har omförhandlats till 18 oktober.