Inför den skarpa Starfield-premiären i natt har moddaren Ian Patterson släppt Starfield Script Extender (eller SFSE), ett verktyg som gör det enklare för andra att modifiera spelet. Så här beskrivs det:

Starfield Script Extender (SFSE) is a tool adding additional scripting capabilities and functionality to the game.

SFSE kan bli något av en grundbult för moddar till spelet, på samma sätt som F4SE till Fallout 4 (som också gjordes av Patterson). Men SFSE finns alltså ute innan spelet haft sin ordinarie premiär. Spelet kan köras sedan i fredags om man köpt den dyrare Premium-versionen, vilket upphovsmannen uppenbarligen gjort.

I nuläget funkar SFSE enbart med Steam-versionen av Starfield, och inte på Windows Store- eller Game Pass-versionerna. Ej heller på Xbox Series. Som alltid med moddar så används de på egen risk. Verktyget laddas hem härifrån. Senaste versionerna finns på Github.

Bethesdas spel är i vanlig ordning både moddvänligt och fyllt med "features" som vissa användare gladeligen moddar bort. Och moddar började dyka upp tämligen direkt, exempelvis för att öppna för flera uppskalningstekniker och ändra field-of-view. Fler har kommit sen dess, och SFSE lär inte minska den trenden. Officiellt moddstöd ska komma, både till pc och Xbox.

Klockan 2 i natt släpps den vanliga versionen av Starfield, till pc (Steam, Microsoft Store) och Xbox Series X/S. Det blir då också tillgängligt på Game Pass. Förladdning är möjlig nu på alla plattformar.

► FZ recenserar Starfield (del 1 av 2)