Det var högt tryck på servrarna när Starfield släpptes i natt svensk tid. Vissa som försökte ladda ner spelet möttes av ett felmeddelande i stil med "Äger du det här spelet", vilket väl känns så där man gör det. Men Xbox-supporten svarade snabbt att man då skulle koppla på tålamodet och försöka igen, och att det hela beror på hög belastning när alla ville komma igång och lira. Ett övergående problem, kort sagt.

Analytikerna på Playtracker uppskattar att spelarantalet passerat 1 miljon "med råge" på både Steam och Xbox (rättare sagt: spel på Xbox Series och köpta i Microsoft Store, det vill säga pc-spelare som inte kör Steam). Den uppskattningen baseras enbart på spelare som köpt den dyrare Premium-versionen (som gav tillgång till spelet i fredags). Än finns ingen uppskattning för spelarantalet sedan den skarpa releasen i natt. Och Game Pass verkar inte räknas med; även där kunde man köpa till sig access redan i fredags.

Steam-versionen av Starfield slog rekord direkt i antal aktiva spelare – drygt 250 000 körde spelet samtidigt som mest, enligt siffror på SteamDB. Men det är en blygsam ökning mot förra rekordet (248 000). Vilket kan förklaras på flera sätt: dels att Premium-versionen (som gav access redan i fredags) kan har varit poppis, dels att det var natt i Europa och västra Asien när spelet släpptes. Vidare finns spelet på flera andra system, där den billiga Game Pass-versionen knappast lär gynna Steam-siffrorna. Framåt helgen lär vi få mer rättvisande siffror på hur poppis spelet är på Steam nu i början. 250 000 räcker hursomhelst till en femteplats på listan över populäraste Steam-spel i dag.

FZ sätter betyg på Starfield senare i dag. Första recensionsdelen läser du här.