I kölvattnet av fenomenet som är World of Warcraft har många MMMORPG:n kommit och gått, och en del har gått från en inledanden prenumerationsmodell till att bli free-to-play för att kunna locka spelare. En konkurrent som dock stått med huvudet högt är Final Fantasy XIV, trots att de efter det inledande släppet var tvungna att dra tillbaka spelet och göra om det från grunden.

Något behov av att bli free-to-play verkar spelet inte heller ha, och vill man testa spelet utan att betala så finns ett väldigt matigt gratisprov som ständigt växer för att omfatta mer och mer av spelet. I en intervju med Eurogamer hade regissör Naoki Yoshida följande att säga:

Jag tror att gratisprovet kommer att fortsätta att utökas, men vi har inga planer på att göra själva klienten gratis i dagsläget.

Trots att spelet snart firar tio år på marknaden har de heller inte några planer på att gå vidare från det, och Yoshida ser på ett nytt spel som en ännu större utmaning än det var att stöpa om det inledande Final Fantasy XIV till A Realm Reborn, efter att det förstnämnda släppts i katastrofalt dåligt skick.

Nästa expansion blir Dawntrail, som släpps sommaren 2024.