De rättsliga turerna kring Microsofts planerade förvärv av Activision Blizzard är gåvan som fortsätter att ge. Från den rättsliga processen mellan Microsoft och FTC nås vi nu av dokument som avslöjar en ny Xbox Series X-variant och en ny kontroll, båda redo för release under 2024.

Series X-varianten, med kodnamn "Brooklin", är cylinderformad och kommer utan diskläsare. Snarare än en terabyte har den dubbla: två terabytes. Den har en USB-C-port framtill med så kallad "power delivery". Prislappen blir samma som för Series X, som kostar cirka 7 000 kronor.

Också Series S ska få ett lyft, men ett mindre sådant. "Ellewood" behåller designen men kommer med exempelvis mer lagring: en terabyte. Också här ska prislappen vara densamma.

Även en kontrolluppdatering

"Konsolerna ska bekräftas nästa sommar"

Konsoluppdateringen kommer med en "helt ny, mer uppslukande kontroll". Kontrollklivet från Xbox One till Series-konsolerna var litet, men med Sebile kanske lyftet kommer. Kontrollen sägs utannonseras senare i år och kommer med accelerationsmätare för gyro-stöd. Haptisk feedback utlovas, kanske i samma anda som Dualsense till PS5? Och på tal om den: färgschemat för grundkontrollen ser onekligen ut att anamma något som liknar Dualsensen.

En ny mobilapp ska göra kontrollen enklare att para ihop med flera enheter. Batterierna är utbytbara och uppladdningsbara, och du ska "väcka" den genom att helt enkelt plocka upp den.

Ska vi tro dokumenten kommer "nya" Series S släppas i augusti 2024, medan Series X-varianten når oss i oktober samma år. Konsolerna ska bekräftas nästa sommar, medan kontrollen alltså väntas avtäckas i år. Den releasen planeras till slutet av maj nästa år, enligt samma dokument.

Källa: Microsoft/US Courts