Den Göteborgsbaserade spelutvecklaren Mindark (Entropia Universe) har sagt upp 25 personer, omkring 40 procent av de anställda, och ersatt dem med AI. Det rapporterar fackförbundet Unionens branschtidning Kollega.

Mindark kommer framförallt använda artificiell intelligens som ett verktyg vid bandesign, vilket gör personal som arbetar med det överflödig.

Mindarks vd Henrik Nel Jerkrot skrev följande i ett pressmeddelande till aktieägarna i augusti:

Genom att använda AI kommer teamen att kunna ta sig an utvecklingen på ett tidseffektivt sätt. Denna pågående omställning har inte varit utan utmaningar, inklusive det tuffa men nödvändiga beslutet att skiljas från en del av våra medarbetare. Omställningen har också fördelen att möjliggöra Mindarks styrelsebeslut om att återuppta utdelningar till aktieägare i framtiden.

För vissa arbetsuppgifter kan användning av AI-tjänster vara både effektivt och tidsbesparande. Samtidigt är baksidan att yrkeskunnigt folk förlorar sina jobb. Unionens representant Björn Norberg säger till Kollega att allt har gått rätt till när de anställda sagts upp. Han lyfter det problematiska i att argumentera för de anställdas sak när AI kan betyda ökade intäkter till företaget:

– De har gjort sin hemläxa och gjort allt rätt och riktigt i enlighet med arbetslagar. Det är jättesvårt att argumentera mot när det handlar om arbetsbrist av ekonomiska skäl. Aktieägaren kräver att få utdelning annars kommer de inte investera. På nåt sätt måste vi som förbund och organisation förhålla oss till det här. Om våra medlemmar blir av med jobben för att AI ta över, vad gör vi då?

Mindark bildades 1999. Företagets enda titel är MMORPG:t Entropia Universe (tidigare Project Entropia), som sticker ut genom att vissa prylar i spelet köps och säljs för riktiga pengar.