Valve spelklassiker Half-Life fyller 25 år i helgen. Valve själva passar på att fira födelsedagen med att bland annat lägga till nytt och återskapat material i spelet. Plus en massa andra godsaker. Dessutom släpps spelet fritt och alla kan gå in på steam och hämta en kopia i skrivande stund.

För alla ynglingar och de som bott under stenar så ger vi här en snabb förklaring på vad detta nu är för spel. Half-Life släpptes den 19:e november 1998 och blev en milstolpe i FPS-genren. Spelet var ett av de första FPS-spelen som genuint försökte sig på ett mer seriöst berättande. I alla andra FPS-spel på den tiden var storyn mest en eftertanke. John Carmack beskrev det ju till och med någon gång i stil med att storyn i spel är som i en porrfilm. Alla säger de vill ha story, men ingen bryr sig om den. Detta uttalande kan vi nog vara överens om att det inte riktigt stämmer idag och Half-Life anses vara spelet som startade allt.

I samband med firande så släppte även Valve en dokumentär om spelet.

Spelet fick senare en uppföljare i Half-Life 2 som även det blev en gigantisk hitt. Spelets story slutade dock rätt abrupt med episoder som aldrig fick ett slut. Sen dess har spelvärlden tålmodigt väntat på en uppföljare som fött memen ”Half-Life 3 confirmed” när bara något litet från Valve skulle kunna tolkas som att tredje delen är på väg. Vi har dock fått en fortsättning i VR-spelet Half-Life: Alyx, men vi väntar fortfarande på den riktigt trean.

Tills vidare får vi i alla fall fira Half-Life 1 och de som inte spelat ettan så rekommenderar vi att gå in på Steam och ta hem spelet. Half-Life är nämligen ett historiskt dokument som vi anser alla åtminstone borde ha provat.

Vilka minne har du som FZ-läsare av Half-Life? Skriv gärna en kommentar och berätta.