Open world är lika med kartor som kryllar av ikoner. Trots löfte om öppna världar tas du i handen och leds längs en snitslad bana. Ja, så är det åtminstone i många av fallen. Tjugotvå år gamla The Elder Scrolls 3: Morrowind var något annat. Snarare än ändlösa upprepningar och checklistor bestod världen av mysterium du tvingades vara uppmärksam för att kunna hitta lösningen på.

Det skriver Rock Paper Shotgun i en ny (utmärkt!) artikelserie om just open world-spel.

Matt Firor, Zenimax Online-boss tillika Elder Scrolls Online-regissör, menar att spelare nu för tiden är mindre tåliga och klarar inte av känslan av att ha gått vilse i samma utsträckning. Spel som Morrowind som är svåra att hitta i är inte längre något Bethesda kan eftersträva, menar Firor.

Det finns ingen kompass, ingen karta, uppdragen handlar bokstavlingen om att "gå till det tredje trädet till höger och gå 50 steg västerut". Och om du gjorde det nu skulle ingen spela det. Väldigt få personer skulle spela det. Så nu behöver du ge dem ledtrådar och tips, för ingen vill ägna så mycket tid åt problemlösning. De vill liksom gå och bli serverade en historia, eller interagera med en annan spelare eller npc.

Firor lyfter ändå fram Morrowind som ett av sina favoritspel. Men det är daterat, menar han. Det finns så många spel idag att man måste se till att hålla spelaren glad och nöjd. Spelare överlag har inte längre tiden som krävs, tillägger han. Man kan inte bygga spel så som man gjorde förr.

Vilket på sätt och vis är ledsamt, för jag är old school.