Antalet samtidiga spelare i onlinerollspelet Final Fantasy XIV är de högsta sedan "återlanseringen" A Realm Reborn för elva år sedan. Det avslöjar Naoki Yoshida på officiella webbplatsen. Skälet är förstås nya expansionen tillika nystarten Dawntrail. Yoshi-P har tidigare sagt (tack, Eurogamer) att risken för serverkaos var "närmast obefintlig". Och mycket riktigt: den biten verkar flyta på.

Dock består problemen på Xbox, en plattform som Final Fantasy XIV så sent som i våras gjorde debut till. Trots underhåll i helgen skriver Square Enix i ett inlägg att man inte löst problemen men åtminstone "gjort preliminära åtgärder". Arbetet kommer därmed att fortsätta.

Trots vår pågående utredning av ärendet med hjälp av Microsoft kvarstår problemet i några av våra utvecklingsmiljöer.

Yoshi-P säger att de drabbade kommer att kompenseras med extra speltid. För att kunna få ta del av detta behöver man ha registrerat Final Fantasy XIV på Xbox och ha en aktiv prenumeration.

Det var i samband med early access-släpp som man upptäckte Xbox-bekymmer. Yoshi-P igen:

Vi har konstaterat ett problem i Xbox-versionen där spelklienten kan bli svarslös vid övergång mellan olika platser, såsom fältområden och städer. Vår preliminära utredning tyder på att detta problem sannolikt beror på ett fenomen känt som minnesfragmentering.