Ständigt uppkopplad och inloggad för att kunna spela - #Ubisofts kommande [n=36685 försök att försvåra för pc-piraterna] är lindrigt sagt kontroversiellt. Kritiken har varit massiv och företaget har anklagats från allt från att gräva pc-spelens död till att blunda för konsumenternas önskemål.

I ett samtal med brittiska PC Gamer förklarar en talesperson varför företaget agerar som det gör, skriver C&VG. Den primära orsaken är som sagt att minska piratkopieringen, som beskrivs som ett enormt problem, och man lyfter fram att man hela tiden varit öppen med att skyddet kommer kräva ständig uppkoppling. Man sticker inte heller under stol med att det inte kommer gå att spela om servrarna av någon anledning går ner.

Silent Hunter 5 ska skjuta piratkopieringen i sank.

På frågan om vad som händer när det inte längre är ekonomiskt försvarbart att hålla servrarna igång svarar talespersonen att det primära målet är att faktiskt hålla dem igång, men man har möjlighet att patcha bort skyddet om så skulle behövas. Huruvida "möjlighet" är liktydigt med "kommer definitivt göras" besvaras med en ja-antydan (vilket inte är liktydigt med "ja, definitivt").

PCG: Jag tror många av oss vill ha ett tydligt åtagande att ni förstår våra farhågor om att servrarna går ner och att vi plötsligt sitter där med dyr skräpdata på våra hårddiskar.

Ubisoft: Systemet är gjort av folk som älskar pc-spel. De spelar pc-spel, de är dina vänner.

PCG: Så ni kan gå med på att säga att systemet kommer patchas bort?

Ubisoft: Det är planen.

PCG: Är det planen, eller är det något som definitivt kommer ske?

Ubisoft: Det står med i målsättningen i den övergripande planen. Men vi planerar inte att stänga ner servrarna, det gör vi verkligen inte.

Skyddet kommer fungera lite olika beroende på olika spel; de pausas när uppkopplingen bryts (korta avbrott undantagna) och fortsätter när den går igång igen, antingen från samma ställe (#The Settlers 7) eller från den senaste checkpointen (#Assassin's Creed II). Andra spel som kommer innehålla skyddet är #Splinter Cell: Conviction, #Silent Hunter 5, #Prince of Persia: The Forgotten Sands och #Ghost Recon: Future Soldier. I debattens hetta har skyddets mer positiva egenskaper glömts bort, till exempel slopat krav på skiva i dvd-spelaren, spelet kan installeras på valfritt antal datorer och sparade spelomgångar finns tillgängliga online.

Skicka en rättelse