Det är stor dramatik i det senaste avsnittet av branschsåpan om Call of Duty-utvecklaren #Infinity Ward och moderbolaget #Activision - 38 personer, många av dem involverade i utvecklingen av #Modern Warfare 2, har lämnat in en stämningsansökan på hundratals miljoner dollar mot Activision. Stämningen avser uteblivna bonusar, royalties, vinstdelning, framtida vinster samt straffskadestånd.

- Activision är skyldiga mina klienter uppskattningsvis mellan 75 och 125 miljoner dollar, säger Infinity Ward-sidans jurist Bruce Isaacs till G4TV. Activision har hållt pengarna inne för att tvinga många av mina klienter att jobba kvar, vissa av dem mot deras vilja, för att de skulle göra klart det ännu icke tillkännagivna #Modern Warfare 3.

Call of Duty: Modern Warfare 2 orsakar mångmiljonstämning.

Enligt stämningsansökan har 28 miljoner Modern Warfare 2-relaterade dollar betalats ut till Infinity Ward-medarbetarna, men man menar att ytterligare minst 54 miljoner återstår att betala ut, och det enbart för vinster från år 2009. Men gruppen menar att man har rätt till mer än så, som mest kan det röra sig om uppemot en halv miljard dollar, eller 3,7 miljarder kronor. Man menar sig ha rätt till vinster från försäljning under sista kvartalet 2009 och det första kvartalet i år, licenspengar från den teknologi företaget tagit fram, bonusar och en hel del annat, detta efter att man levt upp till ett krav om att leverera Modern Warfare 2 ett bestämt datum (den 10 november förra året), vilket man gjorde.

Activision säger i en kommentar att man inte delar gruppens syn på saken, man menar att stämningen saknar grund. Företaget säger att man levt upp till ingångna avtal och att man ser fram emot att låta domstolen juridiskt bekräfta att det har rätt.

Activision/Infinity Ward-affären drog igång när IW-grundarna Jason West och Vince Zampella sparkades för påstådda kontraktsbrott och olydnad. Händelsen har följts av flertalet uppmärksammade avhopp och sammanlagt har närmare 30 personer lämnat företaget, många av dem har varit med sedan Infinity Ward öppnade för åtta år sedan.

#Ett nytt Call of Duty är sannolikt att vänta lagom till julhandeln. Det är inte officiellt bekräftat än, men utvecklingen sköts troligen av #Treyarch och det har ryktats om att det förläggs till Vietnamkriget.

Hur Infinity Wards framtid ser ut vet vi inte - gissningsvis står nyanställningar högt på agendan. Frågan är om den en gång hyllade studion klarar att fortsätta som förr när den blivit av med uppskattningsvis en tredjedel av personalstyrkan.

Skicka en rättelse