En månad - så länge tog det innan den första stämningsansökan ramlade in mot #Sony för att de slopat stödet för andra operativsystem i Playstation 3. Stämningen har lämnats in till en domstol i - håll i er - USA och den bygger på att Sony tagit bort värdefulla funktioner som använts för att marknadsföra konsolen, skriver IGN. Käranden menar att Sony bedriver en bedräglig affärsverksamhet gentemot sina kunder.

Det var i slutet av mars som version 3.21 av PS3:ans firmware (mjukvara som styr hur konsolen fungerar) släpptes, och den tar alltså bort möjligheten att köra alternativa operativsystem i äldre PS3-modeller, exempelvis specifika Linuxdistributioner. Ökad säkerhet angavs som skäl, men en del kritiska röster menar att det snarare är rädsla för att konsolen ska hackas så att piratkopierad mjukvara kan köras på den som ligger bakom.

Den aktuella uppdateringen är frivillig att installera, men den som avstår mister en del funktionalitet, bland annat går det inte att logga in på onlinedelen Playstation Network. Den senaste PS3-modellen, Slim, påverkas inte av uppdateringen då det aktuella stödet aldrig funnits i den. Vilket förmodligen betyder att den klarar sig undan åtminstone denna domstolsvända i det där stämningsladdade landet i väst.

jag använde linux funkade ypperligt bra på ps3an blir att fixa det till ps2 nu istället 30/04 mmm vem använder ett annant os på ps3=P 30/04 Helt rätt, hoppas Sony måste punga ut. Det dom gjorde var riktigt fult 30/04 Pröva det i svensk domstol så ska du se vad det händer ;) Sony kommer bli bitchslappade till nästa år. 30/04 Ändringar i en produkts mjukvara kan knappast anses vara en stämningsbar grund. Hade Sony jävlats och på något sätt automatiskt ändrat mjukvaran så¨att hårdvara, t ex blu-ray inte fungerar längre utan att man t ex köper en licens, det hade varit något... 30/04 Vilken idiotisk stämning. Jag tycker absolut inte att SONY har gjort något fel... eftersom de äger Playstation. 30/04 Jag håller med om att man inte ska plocka bort funktioner som var med från början DOCK tror jag att Sony vinner fallet. De har säkert en armé med advokater och det står säkert finstilt nånstans att de kan ändra mjukvaran hur de vill. 30/04 gött! stäm på bara! Sätt lite press på företagen. Annars blir det bara pankaka. 30/04 Hoppas de åker dit ordentligt, då lär de sig :) Sen får inte MS/Nintendo några goda idéer om att använda samma metoder, något vi alla tjänar på :) 30/04 Rent juridiskt så fungerar det ungefär såhär. Du har köpt en läskapparat som utlovat kan göra både apelsinläsk och päronsoda. Helt plötsligt slutar maskinen göra päronsoda, och för att få tillbaks den funktionaliteten så måste den uppgraderas, på bekost... 29/04
Skicka en rättelse