#Electronic Arts-chefen John Riccitiello hävdar att de nya planerna på att ta betalt för att folk ska kunna spela begagnade EA-spel online innebär en positiv utveckling för konsumenterna. Enligt Riccitiello innebär strategin att utvecklare kommer ha möjlighet att fortsätta jobba med sina spel under en längre tid, och han menar också på att denna affärsmodell kommer tillåta EA att släppa färre men mer kvalitativa spel.

EA Sports Online Pass, som det kallas, innebär att en kod medföljer varje ny titel som inhandlas i spelbutiken. När du aktiverar denna kod får du tillgång till möjligheten att spela online, ladda hem DLC och liknande. Koden kan dock endast användas en gång och därefter (för de som köper spelet begagnat) får man istället köpa en ny kod om man vill ha tillgång till allt spelet har att erbjuda. En ny kod kommer att kosta 10 amerikanska dollar.

EA själva hävdar dock att denna nya strategi inte är ett försök att stävja andrahandsmarknaden. Snarare menar man på att det handlar om att flytta affärerna "direkt till konsumenterna" och att få spelköparna att inse att "det inte slutar med skivan - det börjar med den". Vad nu detta ska betyda. FZ:s Nattpass™ orkar åtminstone inte sätta benen i skräddarställning och fundera.

På bild: John Riccitiello. I vissa kretsar mer känd som "The Silver-haired Fox".

Det är klart att det är bättre att pengarna hamnar i EA's ficka än hos affärer som säljer begagnade spel. Pga konkurrensen från andra spelmakare så kommer den största delen av EA's ökade intäkter ändå gå tillbaka till spelutveckling, vilket gynnar oss... 15/05 Lita aldrig på medelålders män med skjorta och kavaj! *ryser* 14/05 Bannat begagnat marknaden? Hurivida jag vill sälja mitt spel till nästa person har ingen annan med att göra, end of story. Spelen är redan svindyra med tanke på den låga kvalité och uppsjön av kopieringsskydd på originalversionerna som gör mer trubbel... 14/05 Wow...mindre antal spel men mer kvalitativa....gör NÅT kvalitativt OCH minska utsläppen skitspel. :P 14/05 Hade EA varit lika onda som ni får dem att låta, så hade de ju bannat begagnat marknaden helt, genom att göra koderna svindyra. Ändå sitter alla mofos och kiddos här och gråter. Det här är ju något alla tjänar på, utom folk som livnär sig på att sälja... 14/05 Jag gillar att EA försöker lösa sina problem utan att stänga ute kunder, trots att de förlorar enorma pengar på begagnade spel. 14/05 Har inte ens tänkt tanken att sälja någon av mina Valve spel och jag har alla förutom Blue Shift, som av nån anledning jag ändå får gratis på mitt lilla Steam konto. Ser seriöst inget problem med att jag inte kan sälja dem begagnat då kvalitén på spelen... 14/05 Om det här nu hindrar begagnatmarknaden så borde ju EA kunna sänka sina priser eftersom de tjänar mer pengar på att folk slutar köpa begagnat, på något vis tvekar jag på att det kommer vara fallet... 13/05 Det mesta som EA gör är helt oaccetabelt. Även om dem kommer ut med hävdandet att det kommer att gynna konsumenterna så är det bara rent bullshit. Det kommer inte att ge utvecklarna någon del av pengarna för att utveckla nytt till spel som finns ute.... 13/05 Är ju precis det dom vill, dom tjänar ju inget på att du köper spelet begagnat. 13/05
Skicka en rättelse