Tidigare i dag [n=35413 rapporterade vi] att #Microsoft har stängt av ett stort antal användare från onlinetjänsten Xbox Live, detta eftersom de modifierat sina konsoler för att köra piratkopierade spel. FZ har pratat med Mattias Rosenkvist, ansvarig för Xbox-marknadsföringen i Norden, om avstängningarna.

Det spekuleras i att uppemot en miljon konton har stängts av de senaste veckorna. Vad kan ni säga om de siffrorna?
- Vi kommenterar aldrig några exakta siffror men det stämmer att vi kontinuerligt vidtar åtgärder mot Xbox 360-maskiner som har modifierats och används till att spela piratkopierade spel. Så i linje med vårt åtagande att bekämpa piracy och supporta en säkrare och tryggare spelupplevelse for våra mer än 20 miljoner användare på vår Xbox Live-community världen över, kommer vi att stänga av dessa maskiner från Xbox Live.

Hur ligger svenska Xbox Live-konton till i förhållande till andra länder?
- Att stänga av modifierade maskiner från Xbox Live är inte begränsat till något land eller region, det kan och inträffar i alla länder världen över. Vi kommenterar eller delger dock inte några siffror eller procentuell fördelning mellan länderna.

Avstängningarna gäller enbart spelande över Xbox Live, den som chippat konsolen kan fortfarande använda den för att spela singleplayer-spel. Vilka åtgärder vidtar ni för att förhindra piratkopieringen rent generellt?
- Vi jobbar regelbundet och hårt för att bekämpa illegala aktiviteter relaterade till våra produkter och tjänster, men vi kommenterar och delger inga detaljer om hur detta ser ut. Konsumenter ska vara medvetna om att piracy är olagligt och att modifiera sin Xbox 360-maskin för att spela piratkopior kommer att påverka maskinens garanti.

Vilken värdelös intervju, han vill ju inte kommentera någonting... 13/11 Att modifiera konsollen strider väl med EULA som man accepterat för att kunna använda maskinen. 13/11 Allt är roligare tillsammans ROFL!!!!!!!!!!!!!. 13/11 "Så i linje med vårt åtagande att bekämpa piracy och supporta en säkrare ..." Pinsamt att en företagsrepresentant inte kan svenska utan måste köra svengelska. 13/11 titta ut ur ditt rör så kanske du förstår anledningen. Tog en rätt bra tid innan 360 knäcktes och de första metoderna fungerade ej på alla konsoler och det tog bra tid innan hållbara tekniker dök upp. Anledning att PS3an ej är "officiellt" knäckt är enk... 13/11 Nej det förstår jag med. Fast de gör att jag inte kan installera mer spel på den eller spara(vad jag läst på dvs. forum) och helt enkelt gör 360n till en 360 utan sparfunktion. Det är ju som att ta växellådan ifrån din bil och säg att du bara för köra... 13/11 Nej, men din data blir korrupt... Alltså. Dina acheivements, saves osv går inte att använda på annan xbox om du har spelat/sparat på HDn EFTER den blivit bannad. Därför skall du plocka ur den direkt, och inte spela mer med den, om man nu bryr sig om sån... 13/11 Nej, men vissa funktioner försvinner på den bannad konsolen. 12/11 Förstör de hårddisken? 12/11 Man får inte konsolen bannad för att spela spel tidigt. Om det du säger är korrekt så kan dina polare kontakta Microsoft och vissa upp kvitto på Modern Warfare 2 och få sina live konton upplåsta. 12/11
Skicka en rättelse