Även om dess existens varit bekräftad i tre månader blev 3DS, den femte upplagan av #Nintendos bärbara konsol, ett av de stora numren på E3-mässans presskonferenser. Den gamla trotjänaren får både nödvändiga uppgraderingar och nyheter som kommer locka nya köpare. FZ:s utsände @Jakob Svärd har klämt på maskinen, här följer hans första intryck och en skvätt information om vad vi har att vänta.

Redan namnet avslöjar att den tredimensionella skärmen är det hetaste med Nintendos nya. 3d-effekten återfinns på den övre skärmen som har upplösningen 800 gånger 240 pixlar (400 gånger 240 pixlar per öga, för att uppnå 3d). Den tredje dimensionen uppnås utan hjälpmedel som specialglasögon. På skärmens högersida sitter ett skjutreglage som reglerar hur kraftfull 3d-effekten är, och om den är av eller på. Jakob om hur den känns:

- Riktigt imponerande - 3d-funktionen känns verkligen äkta. Den kan bli irriterande för ögonen i längden, men för det finns ju slidern. Bildkvalitén är helt okej.

En titt på konsolens vänstra nedre halva visar nästa nyhet - en analog styrknapp kompletterar det vanliga styrkorset. De som satt tummen i den skålade knappen är överens om att den slår PSP:s motsvarighet på fingrarna: en mjukare fjäder ger bättre finkänslighet.

Under skalet finns gyroskop och accelerometer som bäddar för spel byggda på rörelsekänslighet, till exempel att luta konsolen för att svänga i bil- och flygspel på samma sätt som i många Iphone titlar. Maskinen blir kraftigare än tidigare upplagor; hur mycket är ännu oklart, men Nintendo menar att den blir något svagare än en Wii. 3DS är utrustad med tre kameror; en "inuti" och två på baksidan. De senare har en upplösning på 0,3 megapixel och genom att de tar foton eller filmar samtidigt uppnås 3d-effekt. Men vår utsände låter sig inte imponeras nämnvärt.

- Kamerafunktionen känns lite gimmickartad, säger Jakob Svärd. Och av det jag sett att döma kommer jag inte se filmer i 3d på den här plattformen.

På ryggen sitter dubbla kameror.

I samband med presentationen tillkännagavs en rad 3DS-spel (se listan nedan). Eftersom konsolen är bakåtkompatibel fungerar också spel till tidigare DS-varianter. Nintendo har ännu inte satt något pris på 3DS. Ej heller har man nämnt något releasedatum, men tidigare har det sagts att den når butik senast i mars 2011. Den version som visas på E3-mässan är inte den definitiva, saker och ting kan komma att ändras innan det är premiärdags. Vad man gav var ett första smakprov på företagets bärbara framtid. Eller som Nintendo själva uttrycker det: "Äkta 3D utan fåniga glasögon."

Spel till Nintendo 3DS

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=106935&w=9999&h=9999&s=0&f=0&a=FjZTZmYTliNT"></img>Klicka här för att komma till FZ:s bevakning av E3-mässan 2010.

Jävligt coolt! 21/06 Finns spel till Android med den funktionen ^^ Känns ju inte så avancerat, men ändå lite coolt. 19/06 exakt, noterar även vissa som gissar? sig till hur det fungerar och presenter det som fakta. Wartex "Det stämmer att den trackar dina ögon" jag blir bara så anti.. inte så konstigt att det är så mycket felaktig information som cirkulerar på vissa produk... 18/06 Nej den funkar inte alls så. Det är ingenting som trackar ögonen. Displayen har dubbel horisontell upplösning och visar varannan pixel till respektive öga. Spelet renderas i från två vinklar och detta översätter hjärnan till en 3D-effekt. Det funkar bar... 18/06 It's magic! Nej men det borde verkligen vara kameran som trackar huvudet/ögonen. Den enda andra möjligheten är att den använder ekolokalisering via högtalarna och microfonen, och det känns bara dumt. :P Ännu en video som demonstrerar 3d-effekt, denna... 18/06 hur fungerar då 3deffekten? 18/06 Om jag fattat det rätt har kameran inget med 3d-effekten att göra. 18/06 Är det kameran på 3DSen som känner av vilket läge huvudet är i? Fantastiskt om detta kommer till stationära konsoler, borde ju inte vara så svårt. Längtar tills man får testa själv. 18/06 kan vara kul. känns lite mer kul när sakerna sticker ut genom skärmen ordentligt :) 18/06 Nja, det stämmer inte riktigt. Det stämmer att den trackar dina ögon, men du kan fortfarande hålla en kamera typ vid pannan eller munnen så kommer du se exakt vad dina ögon skulle se. Kolla in den här länken: [http://www.youtube.com/watch?v=Jd3-eiid-Uw] 18/06
Skicka en rättelse