Genom att testa spel som #Call of Duty: Modern Warfare, #Far Cry 2 och #Metal Gear Solid med flera har två schweiziska organisationer för mänskliga rättigheter, Trial och Pro Juventute, kommit fram till att vissa spel låter spelarna överträda folkrätten. Detta genom att tillåta de spelande att döda civila och tortera fångar, bland annat. Spelmakarna borde "jobba hårdare för att påminna spelarna om den verkliga världens begränsningar", kommer organisationerna gemensamt fram till i sin fullständiga rapport.

Den i praktiken fullständiga frånvaron av regler eller påföljder är... häpnadsväckande. Gränsen mellan den virtuella och verkliga erfarenheten suddas ut och spelet blir en simulation av verkliga situationer ute på slagfältet.

Att spelarna tillåts göra i princip vad som helst i spelen sänder enligt mänskliga rättighets-organisationerna ett felaktigt budskap om hur riktiga krig fungerar och om vad som är acceptabelt i en verklig krigssituation. Som lösning vill inte organisationerna att det slutar göras våldsamma krigsspel. Istället hoppas de på att spelutvecklarna ska beakta regler enligt humanitär rätt och mänskliga rättigheter i spelen.

Vad tycker du? Borde krigsspelen tänka mer på hur de framställer krig och krigets offer, eller är det viktigaste att spelet i slutändan blir en underhållande nöjesprodukt?

Mycket möjligt att vi inte alls påverkas överhuvudtaget, men jag tycker vi ska ha ett öppet sinne inför frågan tills vi har konkreta svar. Svar baserat på forskning snarare än "vad vi tror". 25/11 spel ska vara roliga, blir det verklighets baserat så försvinner det roliga automatiskt! 25/11 undrar hur många "mänskliga rättigheter" som t.ex Rambo bryter mot? folk slaktas ffs på löpande band :P 24/11 Det är ju fånigt med de som jämför böcker/film med spel. 24/11 Herregud va sjukt. Har de tittat på film nån gång då? Eller läst böcker? Nej DATORSPELEN är djävulens påhitt! Gör dem olagliga! =) 24/11 varför måste dessa tråkmånsar alltid säga vad det tycker. vi spelar för att det är kul och för det är fantasi gode gud 24/11 Att tala om regler och mänskliga rättigheter i samband med krigföring är som att blanda äpplen och päron, socker och salt, kärlek och arbete. Det fungerar helt enkelt inte. Krig är per definition ett brott. Det är den motsatta änden av skalan jämfört... 24/11 Varför tog de inte upp det här då när the sims kom:P där brukade de flesta jag kände stänga in simmarna och låta dem brinna, stänga in dem så att de pissade på sig och mådde skit och ta bort den ända vägen upp ur polen så att de drunknade. 24/11 I alla spel där du begått krigsbrott... lägg in ett "war criminal" achievement. Alla nöjda? 24/11 Hela storyn i MW2 går i princip ut på att hitta och döda den som låg bakom flygplatsmassakern. 24/11
Skicka en rättelse