Onlinespelet #Crimecraft är ett actionspel i tredjepersonsvy med gängkrig som fokus. Droger är en grundläggande del av spelmekaniken i titeln, och det var just droganvändningen som fått de ansvariga för Australiens Classification Board att vägra spelet en åldersmärkning - något som i praktiken gör att spelet blir olagligt att sälja i landet.

Framförallt är det de så kallade "Boost"-drogerna, som förbättrar olika attribut hos spelaren, som fått australiensarna att dra öronen åt sig.

- Styrelsens åsikt är att det är otillräcklig skillnad mellan de "fiktiva drogerna" tillgängliga i spelet och verkliga världens förbjudna droger. Boost löper parallellt med de namn, kemiska komponenter, administrering, behandling och beroendeframkallande kännetecknen som finns i verkliga förbjudna droger, och när dessa används ger de stora förtjänster för spelarens karaktär. Spelet innehåller därmed droganvändning i sammanhanget som ett incitament eller en belöning och bör därför vägras åldersmärkning.

Andra spel som tidigare stött på patrull i Australien är bland annat #Fallout 3 - också där på grund av de droger som finns med i spelet. Även #Left 4 Dead 2 behövde censureras kraftigt för att få komma innanför landets gränser.

Vad tycker du om att man förbjuder spel för att de innehåller en kontroversiell skildring av droganvändande?

Skicka en rättelse