Sjukvården använder interaktiv underhållning för att utbilda barn med sockersjuka.

Det blir allt vanligare att interaktiv underhållning används inom sjukvården, speciellt när det gäller unga. Att göra deras sjukhusvistelse till något positivt genom att låta dem spela har visat sig ge goda effekter på tillfrisknandet och nu finns det ett spel som ska undervisa barn med diabetes hur de ska hantera sin livslånga sjukdom.

– När jag möter familjer som har fått diagnosen diabetes ser jag behovet av nya sätt att nå ut med information om sjukdomen och vikten av att sköta sin behandling. Det finns en uppsjö av broschyrmaterial och böcker om diabetes, men det är tufft att ta till sig. Jag välkomnar initiativ som det här dataspelet. Det kan vara skönt att avleda tankar och samtal till någonting som känns enkelt och lite roligare, säger Peter Adolfsson, överläkare och barndiabetolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Spelet, som heter Equalize, är framtaget av läkemedelsföretaget Lilly och ska lära barn om balansen mellan mat och insulin genom att på klassiskt plattformsmanér navigera genom en rad banor. Mellan utmaningarna får de även veta mer om sin sjukdom på ett enkelt och pedagogiskt sätt. För närvarande finns det bara på svenska men tanken är att det ska översättas och nå ut utanför gränserna.

Perfekt som partyspel och att dricka cola och äta chips till. 19/07 Nej det har du rätt i (borde nog ha skrivit att jag primärt pratade på typ-2or..), diabetes typ 2 är mer vanligt än typ 1 som jag förstått det, oavsett så är nuvarande kostråd med 60% kolhydrater förkastliga, ingen behöver så mycket kolhydrater. Erik 18/07 Det där funkar inte för typ-1 diabetes. "There is more to bloodsugar than carbonhydrates..." 18/07 hm, man kan lära sig en del saker men att använda det här spelet för att lära sig om sin egen diabetes gör mig starkt skeptisk. Det här spelet borde komma med en fet varning för de som inbillar sig att detta spelet skulle vara på något sätt vägledande.... 18/07 Japp som du säger, det är mest för D2 men även D1 kan ha nytta av att minska på kolhydraterna. Dock är det 'specialcase' som du säger med D1, för som jag förstått det behöver ni alltid ha tillgång till insulinsprutor då kroppen inte alls sköter det på... 17/07 Nja det är ju typ 2 möjligtvis. Enda skillnaden mellan en typ 1 och frisk är väll att den ena injicerar insulinet själv. Typ 2 å andra sidan har ju bara en nedsatt produktion, så då kanske det inte är så bra att äta en massa kolhydrater, speciellt snabb... 17/07 Yes. :) Det vore bättre med ett spel som handlar om vad man bör äta som diabetiker, hade varit mer givande. Lowcarb är långt ifrån tråkig kost! Erik 17/07 Stämmer allt du säger. 17/07 Varför göra ett spel om hur man medicinerar bort problemen? Genom att minska/utesluta kolhydraterna så kan de flesta diabetikerna därute dra ner radikalt på insulinet, det är en väldigt enkel lösning på diabetesproblemet. Har själv levt på 'LCHF-dieten'... 16/07 #3 Finns ingen anleding att dra en smiley kan jag säga /Typ 1 16/07
Skicka en rättelse