En svensk i Mellansverige misstänks för att ha sålt 1000 piratkopierade Nintendo-konsoler via auktionssajten Tradera, Blocket och en egen hemsida. Mannen beräknas ha sålt tv-spel för över en miljon till en nettovinst på dryga 600 000 kronor. Nu tar #Nintendo tillsammans med svenska distributören Bergsala i med hårdhandskarna mot de som säljer pirattillverkade Nintendo-konsoler och spel i Sverige. Advokatfirman Vinge och immaterialexperten Mikael Eriksson har anlitats som juridisk hjälp, och enligt honom riskerar den misstänkte mannen och andra som sysslar med liknande verksamhet höga skadestånd.

Gör man detta som näringsverksamhet så åker man dit. Nintendo går stenhårt åt detta. Skadeståndskraven är sexsiffriga belopp och så får de betala rättegångskostnaderna också.

För Örjan Johansson, marknadschef på Bergsala, är det konsumentsäkerheten som sätts främst när det gäller att stävja de illegala produkterna på marknaden.

Konsumentsäkerheten kommer först. Nintendos policy är att om någon konsument kan vara i farozonen är det hårda handskar på. Vi har fört krig mot piratverksamheten i 20 års tid, men nu har vi en ökad aktivitet mot dem som agerar i gråzonen. Utvecklingstiderna för spel är långa och investeringarna är stora. Och man måste ju kunna räkna hem investerat kapital och tid. Om allt blir piratkopierat kommer företagen inte ha några pengar att investera i nya projekt och då minskar spelutbudet i framtiden.

Undersökningar pågår också mot ett drygt tiotal andra misstänkta piratförsäljare som är verksamma i landet.

Finns det inga belöngingar att få från Microsoft och Nintendo om man ger dom upplysningar om pirater ? 16/12 Verkar i alla fall vara ett het ämne :P. Orka "sälja" piratsaker". Vem kan inte få tag på piratkopierade spel idag? och piratkonsoler? Köp ett riktigt wii ffs, så dyrt är det inte, och chippa skiten och ladda ner spelen om det nu är så viktigt :S låt... 16/12 Klart att det är en "next-gen" konsol. Mer nästa-generation än Wii finns inte att köpa för pengar i dagsläget. PS3 och 360 är de traditionella konsolerna. Hoppas att det svider illa för honom... Eller henne för den delen. Jag tänker inte betala dyra pen... 16/12 Jag kan namnge 4 - 5 personer som säljer Nintendo DS pirat spel. 16/12 Ska det vara MacGyver så får du byta ut mobiltelefonerna mot en brödrost. EN brödrost. Till 1000 konsoller. 16/12 Självklart byggde den misstänkte killen 1000 Wii helt egenhändigt. Antagligen av sand, tandpetare och utslitna gamla Nokia-mobiler. MacGyver-style! 15/12 enkla maskiner att sätta ihop kanske...nintendo kanske borde fixa ett avtal med ikea? 15/12 Säljer man piratkopior kan man räkna med att åka dit. Det blir spårbart på ett helt annat sätt än om man bara laddar upp och ner och det är någon som tjänar pengar på någon annans uppfinningar. Detta är ingen nyhet och lagarna på det området är väldigt... 15/12 Synd om kompetenssaknande svenskar som måste jobba för penningstinna japaner... 15/12 Att sälja flash till en konsol är helt lagligt, så lycka till med det. 15/12
Skicka en rättelse