Richard Garriott, hjärnan bakom #Ultima-spelen, har en intressant livshistoria om det någonsin funnits en. Den brittiske spelskaparen blev under 80- och 90-talen världskänd under sitt alias Lord British (en av huvudkaraktärerna i Ultima-spelen) och var bland annat med under utvecklingen av ett av världens första MMO i det en gång så populära #Ultima Online.

I oktober 2008 blev Garriott dessutom den sjätte rymdturisten någonsin. Det hela var ett resultat av ett egenfinansierat projekt och trovärdiga källor uppger att britten fått betala så mycket som 220 miljoner kronor för en tur till rymdstationen ISS. Garriott landade tryggt 24 oktober samma år.

Sedan dess har det minst sagt gått utför för världens första spelutvecklare i rymden. Under 2008 meddelade arbetsgivaren #NCsoft att Garriott valt att avgå och publicerade ett brev där han förklarade att han ville gå vidare mot nya projekt. Detta har nu visat sig vara en ren förfalskning och Garriott själv hävdar att tilltaget var ett försök att få det att se ut som att han lämnat företaget frivilligt. Tydligen skulle NCSoft få en mängd juridiska fördelar om han avgick självmant, jämte det fall att de avskedat honom. Vad som ursprungligen fått parterna på kant med varandra framgår inte men vi gissar att det har att göra med att Garriotts senaste projekt för utgivaren - MMO-liret #Tabula Rasa - var en riktigt dunderflopp.

Lord British bestämde sig för att stämma sin forna arbetsgivare och idag meddelas till sist att han gått vinnande ur striden. Delstaten Texas, där Garriott numera bor, gav honom rätt och dömde #NCsoft att betala ett skadestånd på ungefär 200 miljoner kronor. Till publikationen Statesman säger han så här:

- Jag är extremt nöjd med juryns beslut. Det var tydligt att min avgång från NCsoft inte var frivillig. Jag är mycket nöjd med utgången.

Skicka en rättelse