#Sony och #Microsoft har de senaste veckorna aviserat stora prissänkningar för sina stationära konsoler. I morgon når en ny Playstation 3-modell butik och Sonys riktpris är 100 euro lägre än för tidigare modeller. Samtidigt prissänks den dyraste Xbox 360-modellen med 100 dollar i USA. Men Sverige blir prissänkningarna avsevärt mindre - om de alls blir av.

Den nya PS3-modellen ser i nuläget ut att hamna på omkring 3500 kronor, en sänkning med en eller ett par hundralappar. #Nordisk Film som distribuerar konsolen i Sverige ger inga rekommenderade butikspriser, priserna är därför uppskattningar. Men någon sänkning med motsvarande 1000 kronor är det inte tal om. Daniel Gustafson, pr-ansvarig hos Nordisk Film, menar att två huvudsakliga faktorer ligger bakom: hög valutakurs och komplicerat distributionsnät.

- Valutakursen har gjort kronan svagare, inte bara på sistone utan under hela det senaste året, säger Daniel Gustafson. Dessutom är det svenska distributionsnätet komplext, med många små butiker spridda över stora avstånd. Det ger högre distributionskostnader.

Har ni sänkt inköpspriserna till svenska butiker för den nya Playstation 3-modellen?

- Jag kan inte ge dig de siffrorna, det är affärshemligheter. Men jag kan säga att butikernas inköpspris har sänkts i linje med Sonys rekommendationer, även om butikspriserna blir högre än 299 euro.

Gustafson menar att Playstation 3-priserna sett till rådande omständigheter är långt under vad konsolen borde kosta. Han säger att ett naturligt pris hade varit mellan 4500 och 4600 kronor, men att butikerna väljer att sälja maskinen billigare.

Kort efter att den nya PS3:an presenterades tillkännagav Microsoft att Xbox 360 Elite sjunker till 2699 kronor, från att tidigare ha kostat ungefär 3000. Men i USA är prissänkningen avsevärt större - från 399 till 299 dollar.

Xbox 360 Elite sjunker med ungefär 300 kronor i Sverige, men i USA sjunker priset med en fjärdedel. Varför skiljer det så mycket?

- För Europa gjorde vi en prissänkning på Elite i september som inte USA gjorde, säger Microsofts Mattias Rosenkvist. Nu sänker de från det pris vi hade innan den sänkningen till dagens pris, vilket gör att deras minskning blir större.

Till skillnad från Nordisk Film kommunicerar ni ett rekommenderat butikspris. Måste butikerna följa detta eller får de sätta vilket pris de vill?

- De priser vi kommunicerar i pressreleasen är estimerade priser i butik, men det är alltid upp till våra återförsäljare att sätta vilket pris de vill på maskinen. Vi ser ju redan flera retailers som ligger långt under våra rekommenderade priser.

Vad säger ni till köpare som är upprörda över att priset inte sjunker lika mycket i Sverige som på annat håll?

- Det är viktigt att påpeka att momsen i Sverige är 25% medan den i övriga Europa ligger runt 16%. Det är en anledning, en annan är självklart valutakursen som inte varit till vår fördel i Sverige den senaste tiden. Det är de två anledningarna till att maskinen inte har samma rekommenderade butikspris som i övriga länder i Europa.

Kanske dags för Sony att byta svensk distributör? 02/09 Tänkte bara tillägga att om man lägger en slim i varukorgen och går till utcheckning så räknas priset om med svensk moms istället. Priserna blir då istället på amazon.de €313 och amazon.co.uk £271, dvs ca 3200kr respektive 3150kr exkl. frakt. Så som du... 02/09 I see, trodde den var 16%, men det var längesen den var det googlade jag nu :) så uppdaterad var jag. Så då lägger NF på 13% och en PS3 bör kosta max 3 100 i Sverige. 01/09 Du kanske har rätt och jag har fel. 01/09 Varför inte bara lämna EU och samarbeta med dom nordiska länderna. :\ 01/09 Om du flyttar till USA behöver du bara betala 4-10% moms beroende på delstat. Moms är en skatt. Skatter används för att finansiera statens utgifter, som t.ex. sjukvård, skola m.m. Regeringen beslutar om skatter. Om du inte gillar skatterna, så försök... 01/09 Varför har Sverige en moms på 25% medans andra bara har 16%. 01/09 Till Plånboken på Sveriges Radio (ett konsumentmagasin): Hur som helst - anledningen till att jag ringde innan till er som producerar Plånboken är den att Nordisk Film, som är distributör av Playstation och Playstation-relaterade produkter i Skandinavie... 01/09 Nordisk Film var inte nöjda med att filmbolag och APB sög enorma mängder med stock, de vill dessutom se till så att folk slutar handla konsoller i skandinavien. Smart! 01/09 Jag tänker inte ta "$1 är skilt från €1"-debatten igen *host* steam *host*. Förstår inte varför jag ska jämföra Europa-Sverige med USA-Sverige dock. 01/09
Skicka en rättelse