Bara dagar efter att den numera ökända tuttskakarfunktionen i #Ninja Gaiden Sigma 2 presenteras ser jag den demonstreras av en fnissande producent på ett hotell i Stockholm. Han säger att det bara är en gimmick och ursäktar sig till den kvinnliga deltagaren på visningen. Som försvar kan vi nämna att det inte är något som är aktivt hela tiden, bara när du zoomar in på karaktären men det känns ändå lite märkligt. Speciellt när han ägnar funktionen tre minuter av den sex minuter spelgenomgången.

Nästa person som gör narr av min cykelhjälm hugger jag huvudet av

Yosuke Hayashi tog över ansvaret för produktionen efter att seriens skaparare Tomonobu Itagaki lämnat #Team Ninja. Som för att markera sitt nya revir var bland det första han gjorde att ändra om i designmallen. Blodfontäner och flygande kroppsdelar försvann för att i hans mening skapa ett renare utseende som fokuserar på fightingen.

Marknaden spelar också in, Playstation 3 dominerar som bekant i hemlandet Japan och där är blod och stympningar inte lika populärt som i jänkarland där Xbox 360 har konsoltronen. Vi såg samma sak hända med #No More Heroes: när spelet skulle lanseras i öst och Europa var de flesta kroppsvätskorna som flödade i originalet borta.

Budda förespråkade fred. Det gör inte hans staty

Den största utmaningen var dock inte att få polygonbehag att röra sig så att Newton roterar i sin grav utan att koda ihop den stora nyheten i Sigma 2. Online Co-op. Spelare kommer att kunna möta upp vänner och ta sig horderna med fienderna tillsammans över nätet. Huvudkaraktären Ryu kan förvisso byta paltor men för att göra det enklare att särskilja varandra i allt stridskaos har Sigma 2 även nya ninjor att ratta. Ayane från #Dead or Alive (även det utveckla av Team Ninja) och Momiji från Nintendo DS-spelet #Ninja Gaiden Dragon Sword. Behöver jag nämna att ingen av dem bär burka?

Titta så balla bröst... jamenar tuttar... NEJ! striderna ska du titta på, striderna!!

Enligt utvecklarna är Ninja Gaiden Sigma 2 ett mycket mer komplett spel i jämförelse mot förlagen #Ninja Gaiden 2. På de närmare 18 månaderna har grafiken putsats och gjorts om, nya utmaningar och karaktärer har lagts till men grunden är densamma: ett actionspel som verkligen gör sitt genrenamn rättvisa. Vi återkommer inom kort med domen över ninjorna.

Skicka en rättelse