Keiji Inafune, kanske mest känd som upphovsmannen till kultklassiska Mega Man, var inte alls speciellt imponerad av vad han såg på årets Tokyo Game Show.

Personligen, när jag kikade runt på de olika spelen på TGS-golvet, sade jag för mig själv: Man, Japan is over. Vi är slut. Vår spelindustri är slut.

Trots att han var besviken med vad hans japanska kollegor hade att komma med, var Inafune trots allt noga med att poängtera att #Capcom kommer fortsätta leverera japanska "kick ass"-spel.

Sedan tidigare är det allmänt känt att vissa japanska spelutvecklare haft svårt att hänga med i senaste konsolgenerationens teknikrace - och att många japanska spel därför hamnat på efterkälken på det rent grafiska planet. Det har också gått en aning knackigt för den japanska spelindustrin som helhet senaste åren, medan exempelvis Storbritannien närapå gått om Japan som ledande marknad efter USA.

Vad säger du om Inafunes uttalande - håller Japan på att tappa sin "stormaktsställning" i spelindustrin, eller är det bara en tillfällig och överdriven svacka vi ser just nu?

Efter vad jag har förståt så kommer det massor med spel i japan som aldrig släppts till västvärlden eller som släpps flera år efter att dom skapats, yakuza är ett bra exempel på detta och yakuza har ju fått bra beröm av alla som har fått chansen att prö... 29/09 Jag tror att han försöker "skrämma" japanska utvecklare att börja tänka utanför ramarna. Jag menar, när en sådan stor och respekterad utveklare sågar sina egna landsmän inför resten av världen så tar det nog fart hos några, skulle jag tro. Nu är jag ing... 29/09 Gillar inte spel där karaktärerna har överdrivet stora vapen. Det känns så overkligt. Dem kunde väl göra något nytt. Och att spelen har anime-karaktärer blir också lite utjatat. 29/09 Att ett land mäter sig med resten av världen visar väl ett och annat tycker jag. För övrigt så tycker jag att det är fel att säga att de är slut. Finns många bra spel från Japan, och många fler påväg. Skillnaden är väl i så fall att de inte längre domin... 29/09 Håller med honom helt! Japanska spel är inte ens i närheten lika bra och innovativa som europeiska och amerikanska spel. Japan måste börja skärpa till sig snabbt. Dom enda från japan som hänger med (enligt mig) är just Capcom och Konami. 29/09 Dålig självkritik värkar inne. 29/09 Mjo japanska spel är inte vad de längre brukade vara. Tror en hel del av problemet är att de samtidigt är fast i sin egen kultur men samtidigt försöker förnya sina spel för den västerländska marknaden och då får man spel som inte riktigt funkar. 28/09 Jag håller med det mesta, tycker däremot att väst har större bredd var gäller karaktärer än du ger det credit för, Nate Drake i uncharted är rätt normal, t ex. Jag har personligen svårt för de flesta japanska fel av anledningarna du beskriver, MGS4 älsk... 28/09 Nackdelen med japanska spel är att dom är minst 90% anime och allt ska vara gulligt. 28/09 de e fan sant dock, har varit ett tekken fan sen ettan och ja måste säga att grafiken som var bäst till ps2 inte håller längre, hela designen måste uppdateras. 28/09
Skicka en rättelse