Att hitta en gamer som är vänligt inställd till kopieringsskyddet [[StarForce]] är ungefär lika lätt som att hitta fansajter dedikerade till Henrik Pontén. Efter ett antal märkliga utfall för ett par år sedan har företaget bakom programvaran skött sin verksamhet i det tysta men med en ny version hamnar de i rampljuset igen.

I en intervju på Gamasutra erkänner också marknadsföringschefen Dmitry Guseff att konsumenten delvis glömdes bort i strävan att skapa det perfekta skyddet. Under de senaste åren ska de därför ha lagt mycket energi för att mjukvaran ska vara så användarvänlig som möjligt. Även om du hatar kopieringsskydd över allt annat är pratstunden intressant läsning då Guseff går igenom problematiken med dagens säkerhetslösningar och hans svar är valfrihet.

Om du vill läsa mer om DRM så kan jag även rekommendera FZ:s artikelserie i ämnet, där bland annat branschfolk från #Dice och #Avalanche Studios uttalar sig.

Ett enkelt exempel av flera: Jag sätter i skivan till mitt köpta Heroes of annihilated empires, innan installationen måste jag gå med på att installera programvaran för kopieringsskyddet Starforce och skuggdrivrutinen till det. När detta är gjort så var... 21/06 Jag har flera spel (köpta) som inte fungerar längre pga dessa "skydd". Min lösning är att ladda ned en crackad version. Vill inte göra så, men, jag kan ju inte använda produkten jag betalt för, 21/06 Det är ett faktum att Starforce har fördärvat användares CD/Dvd spelare, observera det är spelaren som blivit defekt inte mediet som sådant. Det Starforce har gjort har varit att ändra hastigheten för dessa spelare, då framför allt äldre spelare inte... 21/06 Död åt StarForce. Länge leve fri kunskap och kultur! 21/06 Ganska ironiskt att man i Ryssland idag kan kliva ner på den lokala marknade och köpa piratkopior på pressade cd/dvd-skivor långt innan de finns att tillgå lagligt i nån affär. Och valet mellan en officiell version som kostar $50 och en pirat-skiva som... 21/06 Tur att man slutat spela på PC och bara spelar på konsol (XBOX360, Wii, PS3) men sen kör jag ju MacOS X & linux så då blir d ju inte så mycket spelade på PC eller Mac. 19/06 alla kopieringsskydd skall bestraffas med just det, kopiering. lr så får dom se till att börja ta 100-200 för spelen istället så man orkar slösa tid på att gå till affären. 500ing för äckliga skydd och spel som sen är skit lr buggar en massa ändå är oin... 19/06 Det är inte själva skyddet och illegal kopiering folk stör sig på; det är förstörda skivor i ren fysisk form (exploderar, förstör CD-spelare) och problematiken som uppstår med spelet som har just kopieringskyddet. Buggar, blåskärmar och jag vill minnas... 19/06 Menar du att det är fjantigt om man har karaktär nog att hålla på sina principer? Ett bra exempel på problem som kan uppstå. Ska man säga något till Starforces fördel så finns det en uppdatering (http://www.star-force.com/support/users/group3.php) för... 18/06 tycker folk gnäller väldigt mycket nu för tiden... nästan så man kan sitta o skratta åt sig själv förrut när man satt o ladda ner o gnällde på all för de inte funka! gissar på att alla i denna tråd besöker piratebay minst 2 gånger dagligen och har ett... 18/06
Skicka en rättelse