Branschanalytikern Michael Pachter tror att det enda som gör att vi inte ser digitala spelsläpp till Xbox 360, samtidigt som butiksversionerna har premiär, är på grund av hårddiskens begränsade utrymme.

Jag ser inte att tiden mellan [butiks]släpp och digital nedladdning är en produkt av annat än hårddiskutrymme. Jag tror att så snart vi har stora hårddiskar - tänk den "nya" Project Natal Xbox 360 med en terabytes lagringsutrymme år 2010 - så kommer vi ha nedladdningar från dag ett. Jag tror inte utgivarna kommer bry sig alls ifall nedladdningarna är dag ett, och, ärligt talat, min gissning är att många utgivare favoriserar en sådan [affärs]modell. Det är sant att återförsäljarna inte skulle gilla det, men de skulle nog inte heller ha så mycket att säga till om.

Ibland när det talas om digitala nedladdningar och om att fysiska kopior av spelen ska försvinna helt, så brukar man vanligtvis se butiksåterförsäljarna som ett problem. För ifall de inte längre tjänar pengar på att sälja spel utan bara kan sälja hårdvaran, varför skulle de bry sig? Pachter vill här gärna dra en liknelse till #Apples framgångsrika iPod-affärer.

Jag vet inga återförsäljare som vägrar att sälja iPods, bara för att allt innehåll på en iPod distribueras digitalt. På samma sätt, även om återförsäljarna kanske försöker hindra dag ett-nedladdningar, så tror jag inte så många skulle vägra att sälja Microsoft-produkter som hämnd. Om en återförsäljare skulle bojkotta Microsoft tror jag att utgivarna skulle gå samman mot denna återförsäljare, och de skulle bli svältfödda på produkter.

Uttalandena kommer efter att #Microsoft som bekant ska sjösätta en "Games-on-demand-service" över Xbox Live, där spelarna kommer kunna köpa titlar som Mass Effect, Bioshock och Assassin's Creed. Drygt 30 titlar kommer finnas tillgängliga då tjänsten lanseras i augusti, och nya spel kommer dyka upp varje vecka.

Pachter verkar ju missa en ganska uppenbar sak i sin liknelse, nämligen att "återförsäljare" inte är ett gäng identiska butiker. "återförsäljare" utöver apple-affärer som säljer iPod är inte musikbutiker som megastore, cdon ska ses som en undantag då... 25/06 Varför valde MS då att göra en specialltillverkad hd ? Enbart girighet eller vad ? Dom kunde gott gjort så att folk kunnat köpa en vanlig hd i den storlek dom vill ha och sätta in själv i sin 360. Jag köpte en 320 gigs Sata 2.5 hårddisk på Inet data til... 24/06 Det kommer inte att fungera så länge hårddiskarna har liten lagringskapacitet och högt pris. När man är van med stora men billiga diskar i datorn blir jämförelsen rent ut sagt löjlig. 24/06 Serverunderhåll och bandbredd mm lär ändå vara sjukt mkt billigare än att skeppa och sälja fysiska ex. Inte alltid jag har nät (t ex på landstället) och då vill jag kunna spela mina spel ändå. Det finns mer med STEAM som irriterar mig, t ex att jag är... 24/06 Hmm... 24/06 ThreeZool: Du kan inte räkna rakt av sådär. När dom gjorde konverteringen från dollar till euro tog dom även bort så inte moms och skatt las på priserna. Tar du istället de 392 SEK du får för 50 dollar och gångrar med 1,32(25%moms + 7%skatt) kommer du... 24/06 Serverunderhåll är inte gratis. Därav ett högre pris för nedladdningarna. Och 24/7-bredbandsanslutning blir mer och mer standard. Men visst är det irriterande att inte kunna spela spelen just när anslutningen ligger nere... för det händer ju någon gång,... 24/06 Det är för att snubbarna som sätter priserna är dåliga på att omvandla valuta, tänk ett spel som kostar 50$ Dom kör: 50$ = 50Euro Men! 50 Euro = 550 SEK (24/5-09) 1$ = 7,85 SEK (24/5-09) 50$ =! 550 SEK!!! utan 392 SEK! 24/06 Verkar bra detta förutsatt att en ny disk inte kommer kosta lika mycket som konsolen själv. Har alltid undrat varför de inte säljer titlarna online tills jag försökte installera mitt andra spel på disken. Xboxens originaldisk är ju pinsamt liten och man... 24/06 är du inte alltid uppkopplad redan? btw, jag är rätt säker på att det går att köra offline, men jag har aldrig haft nåt behov att esta så.. sen kostar det pga av moms som sverige lägger till. hade väl varit billigare annars. 24/06
Skicka en rättelse