#Id Software, studion bakom revolutionerande titlar som #Doom och #Quake, har köpts upp av det amerikanska spelföretaget #Zenimax Media. Därmed delar den Texas-baserade utvecklaren ägare med #Bethesda Softworks, studion bakom hyllade rollspel som #Oblivion och #Fallout 3.

Köpet ser inte ut att betyda några omedelbara förändringar hos Id Software. Den legendariska programmeraren John Carmack behåller sin position som "technical director" och varken personal eller pågående projekt berörs i nuläget. Både Carmack och vd:n Todd Hollenshead säger sig vara nöjda med affären. De menar att köpet ger studion ekonomiska och affärsmässiga möjligheter att växa.

Affären betyder att två av branschens mest aktade utvecklare har samma ägare. Några konkreta samarben sägs det ingenting om i nuläget, men det verkar inte helt osannolikt att de två tekniskt ytterst kompetenta företagen kommer dela idéer på något plan vad det lider. Frukta månde din grafikkortsbudget...

Id Software grundades som oberoende utvecklare 1991. De ligger bakom de lindrigt sagt banbrytande titlarna/serierna #Wolfenstein 3D, Doom och Quake. För närvarande utvecklar de #Rage, ett helt nytt spel (det första som inte är en uppföljare sedan Quake släpptes år 1996) som når butik... tja, ingen vet exakt, men gissningsvis nästa år.

Bethesda är beläget i Maryland på USA:s östkust. Studion är mest känd för rollspelen i The Elder Scrolls-serien, men den agerar även utgivare. Framtida Id-spel som ännu inte har utgivningskontrakt kommer ges ut av Bethesda.