I en lång text i anrika Wall Street Journal går författaren och Pulitzerprisvinnaren Junot Diaz till attack mot de lyriska spelrecensenter som jämfört #Grand Theft Auto IV med klassiker som The Sopranos och Coppolas Gudfadern.

Diaz, som själv medger att han är en stor beundrare av GTA-serien, menar att spelet saknar den narrativa kvalitet som gör att ovan nämnda klassiker har förmågan att ändra åskådarens världsbild.

GTA IV for all its awesomeness doesn't have the sordid bipolar humanity of "The Sopranos," and it certainly lacks the epic flawed protagonists that define "The Godfather" and its bloodier lesser brother "Scarface." Successful art tears away the veil and allows you to see the world with lapidary clarity; successful art pulls you apart and puts you back together again, often against your will, and in the process reminds you in a visceral way of your limitations, your vulnerabilities, makes you in effect more human. Does GTA IV do that? Not for me it doesn't, and heck, I love this damn game.

[nobr]

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiZDUzYTFmNjQ2NGVhYmMyM2RhMTA5MTViNjAwYzE1ZjA2OWUyY2FkYSI7aToxO2E6Mzp7aTowO2k6MTQyO2k6MTtpOjIyMjtpOjI7aTozOTQ4O319"></input>

<input type="radio" name="q222" value="1314" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja! GTA IV är överskattat av kritikerna.

<input type="radio" name="q222" value="1316" class="form_input_radio"></input>

Nej! Det är ett oöverträffat mästerverk och förtjänar alla superlativ.

<input type="radio" name="q222" value="1318" class="form_input_radio"></input>

Pulitzer, vem? Jag bryr mig varken om Diaz eller GTA IV.

</form>

Jag menade endast MGS 4. Hela inlägget förklarar ju att jag tycker att spelmediet är en konstform, men att vi inte inser det själva, eftersom vi bara verkar se filmiska spel som konst. GTA 4 är inte konst för dess handling, utan för att det är ett sorts... 03/07 alltså. bra spel, vet inte om det är en klassiker. men det känns nästan som att alla gta spelen är klassiker? jag vet inte får se i framtiden. 03/07 Hahahaha, jag har köpt skiten och nog för att det är lite roligt ibland så vafan, det är ju ingen känsla i skiten? Det är endast Mr.Snake som förtjänar alla priser i världen. 02/07 Helt klart ett bra spel. Men ingen klassiker.. En klassiker dock.. Det är Mafia :). 02/07 Helt klart överskattat, men det betyder inte att det är dåligt. Fick det i brevlådan idag, men hann bara spela 20 minuter innan jag skulle åka iväg. Är det bara jag som tycker kameran är väldigt lustig när man kör bil? Kan bero på min PC-nördighet, men... 02/07 Nästan alla RPG's har ruggigt dåliga dialoger/story jämfört med i stort sett vilken halvkänd sci-fi eller fantasybok som helst. Problemet är väl att folk inte längre läser böcker och egentligen inte har något vettigt att jämföra med. Jag skulle vilja... 02/07 Bra spel, men över-hypat som mycket annat som har nr 2 eller mer i titeln.. :$ 02/07 Helt sant. Jag var själv väldigt förälskad i spelet, tills jag då började spela det. :P Jag skulle verkligen inte ge det 10/10 eller liknande, för så pass bra var det inte efter ett tag. Blir väldigt drygt efter ett tag med samma missions HELA tiden.... 02/07 Det är ju nästan bara FPS genren som lider av den åkomman. Jag kan sitta och radda geniala RPGer i evighet. Men, har inte tid, ska ut på krogen. 02/07 Skadad som jag är från gymnasiet och högskolan så måste även jag hålla med om att GTA inte är ett mästerverk. Det är bra, helt klart, men inte ett mästerverk. Spelindustrin är inte alls lika sofistikerad som filmindustrin när det gäller dramaturgi och... 02/07
Skicka en rättelse