Booker-prisvinnaren och världsberömde författaren Salman Rushdie (skrev påstått hädiska Satansverserna, som du väl inte missat?) hävdar i en Big Think-intervju att bästa sättet att åstadkomma förändring i det hårt styrda Iran är att bomba landet med Nintendo-konsoler och Big Macs.

- Jag tänker ofta att det bästa sättet att befria Iran är att helt enkelt släppa Nintendo-konsoler från luften. Och Big Macs, säger Rushdie.

- Om du ser på motståndarna till den iranska regimen, den gröna rörelsen i Iran, så representerar det klart och tydligt ett yngre, liberalare och modernare tankesätt i landet. Och det ser du i varje muslimskt land. Framförallt hos unga människor. De vill inte leva enligt reglerna som gamla grå-skäggiga mullor bestämt för dem, så jag anser att om vi ska försöka se den muslimska världen ska man se den på detta sätt.

- Man måste se det som en värld i konflikt. Och vad vi behöver göra är att hjälpa det mer moderna och positiva sättet att vara muslim, vilket innebär att leva i världen som den är. Stöd det och uppmuntra det och var extremt kritisk av den där andra tyranniska, despotiska och medeltida Islam som tyvärr har makten på många platser.

Rushdie anser också att tv- och datorspel är mycket intressanta ur berättarsynpunkt, eftersom spelhistorier tillåter en berättarteknik fjärran från böcker och film. Han ger som exempel #Red Dead Redemptions öppna berättande, och att man i spel tack vare dess frihet kan ge den spelande helt andra möjligheter än via andra medier.

Salman Rushdie diskuterar hur spelbranschen kan påverka linjärt historieberättande

Vilken idiot. Om dem inte gillar mullor och annan skit varför strävar de då efter att behålla samma tankesätt när de kommer hit till Sverige? De trivs med vi mot dem attityden. De skulle själva bli diktaturer i sitt land om de fick makten det ligger i... 02/12 Låt dem gå i ledet och bli konsumentzombier dem med, genialisk idé! 30/11 Han menar ju klart att vi ska skicka dit alla de nintendo wii som folk har i garderoberna och inte använder!! Men man får passa sig, kan en wiimote slå sönder en tv av handkraft så kan den mycket väl utrota irans befolkning om den släpps från tillräckli... 30/11 Nintendo-konsoler? Försöker han att hålla dem kvar i stenåldern? Nä, ge dem PS3, XBOX360 eller moderna PCs i stället. Och skicka med Civilization 5, så lär de få ett bättre perspektiv på hur ideologi och religion kan påverka (och hålla tillbaka) en nati... 30/11 Det roliga är att de flesta inte ens verkar veta att det som sker underground i Iran är just sådana saker, i princip alla har tillgång till alla sorters filmer och spel; Iran är ett kulturberikt land och det är inte där problemet ligger. Tror att Salman... 30/11 Finns redan Nintendo-konsoler där, däremot finns det inga Big Macs...hörde dock att de hade någon hamburgerrestaurang som heter Ting Burger..eller Thing Burger...kanske även King Burger Tycker de verkar ha det rätt OK med spel där (självklart inte lika... 30/11 Make game, not war. 30/11 Jag tror dom kan gilla fps, ge dom nåt bra som pc/xbox/ps3 Nej men på det långa sikten eller hur man än säger det, så lär det vara bra om dom får lite roliga saker :D 30/11 Helt rätt.. dom skulle må bra av lite positiv kulturberikning.. finns en del afrikanska länder där man borde göra det samma, det kanske skulle göra en och annan våldtäktsman till tv-spelsnörd istället ;) 30/11 Nintendo-konsoler? Då blir iranerna bara förbannade! 30/11
Skicka en rättelse