The Times rapporterar att #Atari, #TopWare Interactive, #Reality Pump, #Techland och #Codemasters kommer att skicka brev till 25 000 personer i Storbritannien med ett enkelt budskap: betala 300 pund (drygt 3550 kronor) eller riskera att dras inför rätta. I ett första skede ska portföljbärarna koncentrera sig på 500 personer som ignorerar brevet. Enligt Times blev Isabela Barwinska, arbetslös tvåbarnsmamma, i veckan den första att av domstol beordras betala skadestånd till en utgivare; mer än 16 000 pund (drygt 190 000 kronor) blev notan för hennes fildelande av #Dream Pinball 3D.

Advokatbyrån har dock fortfarande några hinder i vägen. De har inte fått ut alla namn på misstänkta fildelare från Internetleverantörerna, men hoppas på hjälp från domstolen; 5000 namn har ordnats efter att bevismaterial tillhandahållits. Aktionen har kritiserats inom spelbranschen, säger en källa nära en intresseorganisation till Times, eftersom många företag inte anser att juridisk attack mot målgruppen är rätt väg att gå.

Per Strömbäck, talesman för organisationen Dataspelsbranschen, är positiv till initiativet och tycker att det är för mycket piratromantik i Sverige. Det rapporterar DN. Strömbäck hävdar att Sverige i fråga om fildelning har dåligt rykte internationellt och betraktas som en frizon för organiserad brottslighet. Exakt hos vilka Sverige har dåligt rykte framgår inte.

Vidare skriver DN att aktionen i Storbritannien kan genomföras på grund av ett EU-direktiv som gör det möjligt för en rättighetsinnehavare att begära ut IP-adresser på folk som olovligen laddat ner dennes material. Det starkt kritiserade direktivet har ännu inte implementerats i Sverige, men kan vara på gång, och Per Strömberg säger att liknande aktioner på sikt kan bli verklighet även här. Det är dock inget som #DICE, vars Battlefield-spel hör till de mest nedladdade, vill vara med på; det säger informationschefen Jenny Huldschiner i en kommentar till DN:

Vi vill inte hamna i samma situation som musik- och filmbranschen. Här på Dice finns inga planer på att delta i jakten på fildelare. I stället arbetar vi med att utveckla nya affärsmodeller som bekämpar nedladdningen genom att skapa mervärde.

Dom som börja blippa med datorer på mitten av 90 talet skulle nog påstå att 90 % av dessa herrar och damer hade olagligt program...och sen satt dom där och lärde sig och skapa massa nya program osv osv... Spridningen och den ökade kunskapen är piraterna... 26/08 Detta tyckte jag var mycket intressant. Men hängde inte riktigt med i näst sista stycket där, eller förstår det inte, är lite trött... Kan man be om en omformulering eller förklaring tro? 24/08 Alles gut :) 24/08 Oj förlåt läste fel, vi hade groggat efter bandyn så jag såg tydligen fel. Ber om ursäkt! 24/08 Jag läste allt du skrev. Tack för en diskussion som till slut höll en rätt bra nivå. Det är en hel del smådetaljer som jag skulle ha velat fått svar på, och det är fortfarande ett flertal saker du tror om mig som du inte riktigt förstått på ett korrekt... 23/08 Det är, som jag förstod innan du ens drog igång det här, en väldig skillnad på hur du och jag ser på saker i största allmänhet. Att du inte ens anser att empati har en plats i samhället är tydligt exempel på detta. Varför har man ens proportionerliga... 23/08 Snacka inte skit.. det är dagens kids som är bortskämda med grafik.. ;) själv är man uppvuxen med Atari 2600 och C64'a och har lite perspektiv på det hela angående grafikens inverkan i ett spel (dvs jag själv sätter inte det i första rum när det kommer... 23/08 Mja.. Rogge... injektion empati.. hmm.... Njä du Rogge. Det stämmer inte. Alla människor har ett eget ansvar. Man går inte runt och begår brott. Naturligtvis ska inte straffen vara för hårda. Det ska finnas en proportionerlig straffskala. Men blanda int... 22/08 "Och vem bestämmer vad som är billigt eller skäligt i det här fallet?" - Det var ju endast min åsikt. Men visst är det "billigt" om man jämför med straffet som kvinnan fick med sitt pinballspridande? "Rättsväsendet använder en liknande metod vid lindrig... 22/08 Då tycker jag att du skulle behöva en injektion empati. Avrätta biltjuvar, bötfälla snattare till ruinens rand, vem bryr sig liksom? Brottsbekämpning är inte en fråga om lagar, bestämmelser och straff imo. Det är en fråga om kunskap, information, anpass... 22/08
Skicka en rättelse