Så kallat guldfarmande i onlinespel ger arbete till 400 000 personer, mestadels i Kina, och är en marknad på 500 miljoner amerikanska dollar enligt en rapport från University of Manchester, rapporterar BBC.

Guldfarmning är begreppet för när människor i låglöneländer anställs för att samla ihop virtuella pengar i onlinespel, vilka sedan säljs till spelare i västvärlden. Främst gäller detta fenomen spelet #World of Warcraft.

Guldfarmarna jobbar i vad som på engelska ofta kallas sweatshops och mestadels handlar det om ungdomar. Enligt rapporten är snittlönen för detta arbete 145 dollar i månaden. Ungefär 80% av industrin är baserad i Kina, vilket kanske inte kommer som en överraskning för många.

För spelförläggarna har guldfarmare varit ett obehagligt gissel att förknippas med och flera har försökt ta i med hårdhandskarna. Samtidigt bringar dessa guldfarmare onekligen intäkter även till spelförläggarna, vars ambivalenta inställning ibland lyst igenom.

Professor Richard Heeks är en av de forskare som skrivit rapporten och drar paralleller till den indiska outsourcing-industrin.

Antalet indiska mjukvaruutvecklare passerade troligen 400 000-gränsen i 2004 och är nu närmare 900 000, säger professor Heeks till BBC. Ändock är de två jämförbara i antal anställda, men däremot inte alls vad gäller framtoning, fortsätter han.

Tyck till: Störs du av guldfarmare när du spelar onlinespel?

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiZjU5M2JkYWRjY2RiZDBhZGRlZjExY2E3NjcwNjg3ZDIzMmVlMTRjMSI7aToxO2E6Mzp7aTowO2k6MTg2O2k6MTtpOjI2NjtpOjI7aTo2MzQwO319"></input>

<input type="radio" name="q266" value="1582" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja, de förstör för oss andra

<input type="radio" name="q266" value="1584" class="form_input_radio"></input>

Nej, men de borde ändå bekämpas

<input type="radio" name="q266" value="1586" class="form_input_radio"></input>

Nej, det påverkar inte mig

<input type="radio" name="q266" value="1588" class="form_input_radio"></input>

Jag spelar inte onlinespel

</form>

Man badar ju i pengar efter TBC tycker jag. I alla fall jämfört med pre TBC, jag klarade aldrig av att skaffa pengar ens för epic mount då. I sommar började jag spela min gamla 60 war igen efter 2-3 års uppehåll (precis innan TBC). Jag skaffade snabbt... 30/08 Dina egna argument haltar lite med. Vi kan börja med "Köper du guld som annars inte hade funnits tillgängligt så skapar du inflation i spelet, som påverkar alla andra negativt. ". Detta är ett populärt argument emot gold farming. Att en större mängd val... 28/08 Vissa har råd att betala extra för att själv ha det bättre än andra. Get used to it. 27/08 Det är ett jäkla spel (ganska dåligt sådant dessutom), vad spelar det för roll om det fenomenet existerar? Vi talar ju om knappt 4% av spelarna här (i stora drag). 27/08 Hela ditt inlägg haltar rejält om du syftade på mig då jag aldrig köpt guld, men du läste väl knappt vad jag skrev. Jag skrev bara att jag själv inte hade några problem med det. Under den tiden jag spelade (launch till för 6 månader sen) så märkte jag... 27/08 Tid är pengar. Det kan faktiskt löna sig ekonomiskt och göra spelet mer undehållande att köpa guld. Helt enkelt för att farma guld inte är speciellt kul alla gånger och då är det inte så kul att lägga fritid på det. Bättre då att köpa guld om det är bil... 27/08 Dina jämförelser haltar rejält. Tar du taxi istället för att köra bil själv så påverkar det inte någon utomstående. Köper du guld som annars inte hade funnits tillgängligt så skapar du inflation i spelet, som påverkar alla andra negativt. Mina timmar i... 27/08 Evercast, Zeilon. Jag kunde inte sagt det bättre själv, ni har fattat min poäng totalt. 27/08 Sjukt vart det bär iväg 27/08 Det är precis som Evercast skrev och de som skriker om att det är fusk, lätt att grinda själv m.m. borde läsa igenom hans inlägg ett par gånger. Det är en liten lyx där man betalar lite extra för att slippa något tråkigt och istället kunna ägna sig åt... 27/08
Skicka en rättelse