Att Nintendos egentillverkade titlar tenderar att sälja mycket väl är knappast speciellt märkligt. Flaggskepp som Mario och Zelda är starka skäl för många spelintresserade att välja en Nintendo-maskin före någon av konkurrenternas. Efter att analytikern Doug Creutz kikat närmare på fenomenet kan han också, svart på vitt, lägga fram statistik som gör att han vill gå så långt som att stämpla Wii som en "ogästvänlig plattform för tredjepartsutgivare".

The Wii version of Madden 09 sold 79 per cent less units than the PS3 version and 87 per cent less units than the 360 version, despite a larger console installed base and an improved Metacritic rating.

Trots denna titels relativt svaga Wii-försäljning (jämfört med konkurrenternas) är det den enda Wii-titeln som lyckades slå sig in på amerikanska tio-i-topp-listan för augusti månad. Nintendo själva lyckades pricka in tre fullträffar.

inte för att de spelar så stor roll för nintendo just nu... håvar ju in pengar på konsolerna hur som helst.. 16/09 Wii är väl "ogästvänlig" för tredjeparts tillverkare på så sätt att det inte bara är att porta över sina spel - det krävs mer jobb och nya idéer för att få titlarna bra till Wii. 16/09 Madden? Är väl bara "fratboys" som spelar det? 14/09 AF08 kanske inte är det bästa spelet för 3e wii partsdel. Tycker det ser väldigt grötigt ut och skiten vill inte kasta bollen när man själv vill det vilket leder till plågsamma hårryckningar :| Offtopic ZOMG en newbi creware med mindre inlägg än mig!... 13/09 Siffrorna är från NPD, nordamerika det rör sig om. Källa (http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=20209) De kanske borde kolla på hur många procent av konsollens install base som är intresserade av spelet i fråga. Jag tror att Madden rikta... 13/09 Det lär väl finnas några som gillar utbudet eftersom det är den mest sålda konsolen denna generation med råge. 13/09 Jag köper minst ett par spel varje månad. Dock har jag inte köpt ett enda spel till min Wii på ett år nu (förra spelet jag köpte inhandlade jag i början på förra sommaren). Medans jag köper minst ett spel till min PC varje månad, och ofta minst ett spel... 12/09 Wow vilken extremt bra undersökning. Kontrollera försäljningen av ETT spel och börja dra slutsatser. ._. 12/09 Wii är inte ny på marknaden nu, och den leder antalet sålda enheter med cirka 50% över nästa konsoll (enligt wikipedias siffror). Räknar man bara USA har den sålt lika mycket som 360. Då är det väl inte konstigt att man diskuterar försäljning för tredje... 12/09 Tror 3djeparts-stödet för Wii kommer öka och öka ju längre tiden går! Ser redan nu en skillnad mot Gamecube. Att säga att Wii är ett dåligt val för 3djepartsutvecklare är bara löjligt, idagsläget så visst. Men allt fler "unika" Wii-titlar börjar dyka... 12/09
Skicka en rättelse