Branschorganisationen Dataspelsbranschen meddelar att spelbranschen i Sverige mår alldeles förträffligt, ekonomisk oro till trots. Jämfört med första halvåret 2007 såldes det under första halvåret i år 13 procent fler spel - omkring 2,9 miljoner - samtidigt som omsättningen ökade med 52 procent och sprängde miljardvallen. Wii, Playstation 3 och Xbox 360 ökade med 313, 296 respektive 157 procent, medan pc-spelförsäljningen minskade med 25 procent.

Det bör dock noteras att siffrorna inte inkluderar digital försäljning, och pc:n behåller ändå en stark ledning med en andel på 35 procent av den totala försäljningen, följd av Playstation 2 som med 18,4 bara tappat en procent på ett år. Därefter har vi Xbox 360 med 13,2 och Playstation 3 med 12,9, tätt följda av Wii med 11,9 procent.

Marknadsföringen är rätt konstant oavsett hur många exemplar de säljer, vad jag sett så kör man exempelvis marketingbudgeten baserat på den årliga revenuen från publisherns sida plus "hypefaktorn" på spelet, och det räknas inte in i "box"-priset utan... 04/10 Roliga är att det är just PC-spelen som piskar fram utvecklingen av hårdvara. Om ingen hade spelat Quake på den tiden det begav sig så skulle vi nog inte ha så bra utveckling på grafikkorts-sidan som nu. Likaså processorer. Inte fan behöver man speciell... 03/10 Bra tänk Zerp. Men du kan inte lägga ihopa alla % och få vad det blir. Du får dra de efter varandra från summan. Det är inte 65% av den totala kostnaden. Edit: Allt drar i en specifik ordning. Dock vet jag inte vilken. 03/10 Då försöker vi igen med riktiga siffror och någon som vet vad moms och procent är förnågot kanske? Retailkedjor är inte billiga med lön och skyhöga city hyror. Transporten i sig kostar inte mycket i jämnförelse med distrubution. Du har inte alls räknat... 03/10 Ekonomikrisen i USA? Den har blivit ganska global, som du kanske märkt. Ingen vet exakt hur det kommer påverka oss rent generellt än mindre hur det kommer att påverka spelindustrin. Det är bland det sista man behöver bekymra sig över. 03/10 25 % minskning :/ Vi vet ju vart det ligger, ja det gör vi! Nej stäng ner sidor som piratebay och annat skit så vi kan se framåt. Jag tror inte heller att så många ladder ner heller men det måste iaf få ett stopp. Nån som vet hur krisen i USA påverkar... 03/10 Jag plockar upp den här diskussionen igen då den är mycket roligare än hårdvarupratet som poppade upp på sida 3. :) De flesta helägda utvecklarstudios har eget budgetansvar och är dessutom direkt påverkade av spelets försäljning i form av royalty. Det... 03/10 Jag tror inte jag har fel när jag säger att den absoluta majoriteten betalar för sig - även om det finns gratis på piratebay. 03/10 ps3 ftw :P 03/10 palla alla citat. Kul att det säljer på :) 03/10
Skicka en rättelse