Sonys nya skippar UMD, kränger spel online och låter Android-mobiler vara med i matchen. Men gamla PSP-spel...?

I hårdvaruspecifikationerna för den just tillkännagivna bärbara konsolen PSP2 nämns ingenting om UMD, det skivformat som den gamla PSP:an lagrade spel på. PSP2 innehåller plats för ett utbytbart flashminneskort och eftersom någon annan fysisk lösning ännu ej presenterats torde den som vill köpa sina spel i fysisk form få rikta in sig på att köpa dylika kort.

Konsolen har både 3G-anslutning och wi-fi-stöd, vilket kan tolkas som att man satsar på samma typ av nätbaserade försäljningsmodell som #Apples succésaga Appstore till Iphone och Ipad. Sony försökte slå sig in på den vägen med PSP Go, en variant av den första PSP-konsolen där spelen enbart köptes digitalt via Playstation Store.

Samtidigt som PSP2 presenterar Sony Playstation Suite, vilket är en satsning på den mobila marknaden som låter dig köra Playstation-material på enheter som drivs av operativsystemet Android (som sitter i en mängd smarta telefoner och läsplattor). I praktiken betyder det att kompatibla enheter som kör Android 2.3 eller nyare någon gång i år kommer kunna köra Playstation ett-spel. Likaså kommer Playstation Store finnas tillgänglig i Android-nallar.

Du som sitter på ett bibliotek gamla PSP-spel gör förmodligen klokt i att behålla konsolen också efter att du införskaffat den nya skönheten. Ordet "bakåtkompabilitet" nämns överhuvudtaget inte alls i presentationen. Men inget är skrivet i sten än, vi ber att få återkomma så fort vi hör mer om saken.

Skicka en rättelse