#Little Big Planet kommer inte släppas på torsdag nästa vecka. #Sonys svenska generalagent #Nordisk film bekräftar förseningen för FZ, men de vill varken kommentera hur länge spelet försenas eller vad den beror på.

På andra håll uppges orsaken vara att textrader i en av spelets låtar är hämtatde från Koranen och att dessa kan vara stötande för vissa muslimer. Ett borttaget inlägg i Playstations forum (inlägget finns här) redogör för vilka texter det handlar om.

Även om något nytt datum ännu inte har angetts från officiellt håll så anger flera nätbutiker att det nya datumet blir i mitten av november. Ungefär tre veckors försening om uppgifterna stämmer, således. Sony sägs vara på gång med ett officiellt uttalande senare i dag.

Förseningen är i nuläget bara bekräftad för den europeiska versionen, men om uppgifterna ovan stämmer kommer det sannolikt också dras tillbaka i flera länder. Spelet [n=27641 har varit färdigt] sedan slutet av förra månaden och de första recensionerna har varit mycket positiva. Sony har talat om det Playstation 3-exklusiva spelet som en potentiell konsolsäljare, alltså en sorts Playstation-motsvarighet till exempelvis #Nintendos galjonsfigur Super Mario.

* Uppdatering: Den officiella amerikanska Playstation-sajten bekräftar i kväll att spelet dragits tillbaka på grund av att en låt innhåller textrader som kan uppfattas som stötande på grund av textrader från Koranen. De ber om ursäkt till alla som kan tänkas ta illa upp av texterna.

Framflyttningen är global; den gäller alltså inte bara i Europa. I Nordamerika släpps spelet veckan som börjar den 27 oktober, vilket är en framflyttning på ungefär en vecka. Något nytt europeiskt datum har ännu inte tillkännagetts, men det sägs vara på gång inom kort.

Utvecklaren #Media Molecule berättar via sin sajt (i nuläget kraftigt överbelastad) att de tagit fram en patch som tar bort de stötande textraderna. Sony beslutade emellertid att dra tillbaka de färdigtryckta skivorna och ersätta dem med nya, detta med hänsyn till folk utan internetuppkoppling.

Nytt releasedatum på gång alltså - vi rapporterar så fort vi får höra något.

Tack till Rainbearer, Splinter Snake för detta #nyhetstips!
Varför ska man över huvud taget vara rädd?? 20/10 ahaha du är så bäst!! aja..bättre att dom fixar det nu direkt än senare när dom fått ut en massa exemplar till konsumenter, men visst känns det ganska fånigt.. han killen som betatestade, undrar om dom tackar honom eller om han kan glömma att få testa... 20/10 Bara jag som blir riktigt nyfiken på låten? Har inte hört den än. Att det är rader från Koranen i den gör den bara spännande i mina ögon/öron. 20/10 känsliga grejer de där lbp-spelarna. jag tror att man vill vara extra försiktig i såna här sammanhang så man inte stöter på nån folkgrupp/religion/läggning så att man inte åker på nån bojkott och förlorar en massa intäkter. 20/10 Räknas att vara i affär mellan den 3e och 7e Nov vad jag läste i en annan tråd. OT: Religion har inte alltid varit bara fail. Finns en hel del viktiga samhällsfunktioner som spreds med hjälp av religion. 20/10 japp nu har man fått release datum för oss europeer 3 nov säger sony http://www.ps3fanboy.com/2008/10/20/littlebigplanet-out-in-europe-no-later-than-week-of-nov-3rd/ 20/10 Det är muslimer som blivit upprörda av vad jag förstått. http://videogames.yahoo.com/feature/religious-outcry-sparks-littlebigrecall/1257227. Tydligen så har de muslimska grupperna blivit väldigt upprörda över att man spelar musik till koranen. 20/10 Religion: Krig Tortyr Mord Massmord Förföljelse Terrorism Döds Hot Försening av spel. Är det inte dags att vi växer upp och slänger ut skiten? 20/10 Hold your horses. Jag förstod det som att låten innehöll textrader från koranen och kunde därför uppfattas som stötande av t.ex. kristna? Eller citerar dom koranen och då blir de som diggar sagoboken arga? Om det är så att kristna blir sura över rader... 19/10 Om företag och människor slutar ge efter för löjliga saker så skulle vi slippa saker som dessa. Antalet muslimer som skulle ta illa upp är nog inte ens en promille men Sony är tydligen skiträdda för att risken att en promille blir upprörd finns. 19/10
Skicka en rättelse