Socialdemokraterna gav idag ut rapporten "Investera i dataspelsindustrin" i syfte att belysa den svenska datorspelsbranschen och ge förslag på en politik för denna. Riksdagsledamoten och ordföranden i socialdemokraternas jobbrådslag Luciano Astudillo presenterade rapporten, som börjar med sammanfattande siffror och fakta: genomsnittlig tillväxt på 12 procent senaste 8 åren, beräknad omsättning på 2,5 miljarder kronor 2010, export ökad med 49 procent förra året, flertalet internationellt högt ansedda utvecklare - något som gör att uttrycket "det svenska spelundret" brukas.

Några orosmoln på himlen tas upp. Ett är bristen på arbetskraft. Ett annat är - förstås - piratkopiering. Astudillo kommenterar att han är positiv till den hårt kritiserade IPRED-lagen, med reservation för att han inte vet exakt hur den slutgiltiga propositionen kommer att se ut. Han sällar sig också till den skara som kallar illegal fildelning för stöld, något som bland andra forskaren i juridik Mårten Schultz i sin tur kallar för exploaterande av terminologi.

En och annan känga åt alliansen och dess brist på aktivitet delas ut och ett förslag på sex punkter för en ny politik presenteras. Bland annat ska en arbetsgrupp tillsättas, en ny spelprofessur övervägas, ytterligare 60 miljoner i exportstöd ska ges och anslaget till Forska & Väx ska ökas med 100 miljoner, främst till "småföretag inom den högproduktiva tjänstesektorn och miljöteknikbranschen". Hela listan finner du längre ner.

Martin Lindell från branschorganisationen Dataspelsbranschen är i ett blogginlägg positiv till initiativet:

Det är från branschperspektiv kul att se politiker som inser och förstår spelbranschens potential.

DN:s Jonas Thente påminner om socialdemokratins mindre lyckade kulturpolitiska historia och betonar att det är första punkten - att höra med branschen om vad den faktiskt vill ha av politiken - som är viktigast:

Jag är ganska säker på att det inte är pengar.

Och det är definitivt inte pengar till detaljreglerade alternativprojekt.

Klicka för mer information

Tillsätt en arbetsgrupp för dataspel
Vi vill inleda en dialog med branschen i syfte att identifiera styrkor och möjligheter för branschen, genom att tillsätta en arbetsgrupp. Därefter kommer arbetsgruppen genom personliga möten, arbetsplatsbesök och deltagande vid branschens olika arrangemang tillsammans presentera resultatet i en egen rapport med sikte att kunna ta med dessa förslag tillbaka till socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Ta dataspelsbranschen på allvar
Dataspelsbranschen ger jobb, exportintäkter och driver på den tekniska utvecklingen. Branschen kan också komma att spela en större roll i till exempel utbildning och vård än idag. För att utveckla denna potential vill vi nu ta ett helhetsgrepp på branschen utifrån såväl ett jobbskapande som kulturellt perspektiv.

Utbildning
Vi vill se över utbudet av och dimensioneringen av utbildningsplatserna för dataspelsutveckling på högskolan/universitet och KY. Vill vi göra detta i samarbete med branschen. Dessutom vill vi se över kvaliteten på dessa utbildningar. Vi vill också se över om det behövs utbildningssatsningar på högre nivå - till exempel fler forskare eller doktorander.

Ny professur
Vi vill överväga om det behövs införas en ytterligare professur i dataspelsutveckling utöver den som idag finns på BTH (Blekinges Tekniska Högskola).

En näringspolitik för upplevelseindustrin
Vi vill utarbeta en ett framtidsprogram för kreativa branscher tillsammans med den breda upplevelseindustrin, där även dataspelsindustrin ingår. Vi vill investera 60 miljoner mer i ökat exportstöd till småföretag. För att ge småföretag möjligheten att växa genom innovativa varor och tjänster vill vi öka anslaget till Forska & Väx med 100 miljoner, huvudsakligen till småföretag inom den högproduktiva tjänstesektorn och miljöteknikbranschen.

Dataspelsbranschen och kulturen
Inom ramen för kulturpolitiken vill vi uppmärksamma dataspelens roll i kulturen: exempelvis skulle vi vilja belysa möjligheten till översättningsstöd. Vi vill även se över Medierådets upplysningsarbete om dataspel och hur Kulturrådet arbetar med dataspel som kulturyttring.

dofilusåkaffe: Så det är bara en "idé" likt "idén" om att man ska kunna bowla på planeten Mars? I så fall kan vi lägga ner. Dock var det inte så jag uppfattade ditt inlägg. Ditt sätt att "lätta på stämningen" genom att skratta och spamma smiles rekommen... 28/11 Men det verkar ju som att han inte förstår mig ju. Sen tycks han ju tro att jag är någon typ av Hitler av någon anledning. Jag tycker att jag varit hyffsat klar i mina kommentarer. Det var ju aldrig tänkt att vara något annat än idéer från min sida rätt... 28/11 Jag tror han blir sur när du inte svarar på frågorna - och istället för att förklara att du inte kan eller vill skrattar du åt honom. 28/11 Mer hatisk människa än dig var längesedan jag stötte på vad tusan är det med dig egentligen? :( Gud nåde den som inte delar dina åsikter för de är nassar å rassar eller omogna. Usch tvi vale nu vill jag inte veta av dig mer.:down: 28/11 Du är inte speciellt rolig, mest omogen. Svara med att räcka ut tungan när man ställer frågor. Lycka till i framtiden. 27/11 LOL du är en rolig typ.:P 27/11 dofilusåkaffe: Det du sa var väl en socialdemokratisk regering, fast med en annan ledning och en annan politik. (Samt uttalandet om en nationalsocialistisk regering som du inte kunnat backa upp.) Så nej, jag har inte fått svar på mina frågor. Jag vet... 27/11 Jag sade även socialdemokratisk regering ELLER HUR.........................LÄs Så får du även svar på dina löjliga följdfrågor. Jag behöver i vilket fall inte förklara mig för dig. Kom inte och gör narr av folk Bjosarn:\:\:\:\:\ 27/11 dofilusåkaffe: Vad jag vet var det du som kläckte ur dig att Sverige skulle må bättre av en nationalsocialistisk regering. Och som vanligt med sådana uttalanden så verkar personen bakom det inte kunna - eller inte våga - backa upp det. Bra jobbat. On... 27/11 Usch orka bry mig är trött på ert politiker prat. Tycker ni har tagit denna frågan offtopic.:|:down: 27/11
Skicka en rättelse