"Det kraschade hela jävla tiden", avslöjar en av upphovsmännen bakom första GTA-titeln.

I en nypublicerad Gamasutra-intervju avslöjar före detta #Rockstar-anställde Gary Penn att det var ytterst nära att den megapopulära Grand Theft Auto-serien aldrig såg dagens ljus. Utvecklingen av #GTA 1 kantades av problem och utgivaren #BMG Interactive var en hårsmån från att lägga ner projektet.

– Det första GTA-spelet var en enda röra i åratal och det hände aldrig nåt och vi kom ingenstans. Utgivaren BMG Interactive ville skrota det, säger Penn.

Främst var det buggarna och bilstyrningen som höll på att skjuta det kontroversiella spelet i sank.

– Ett av [problemen] var stabiliteten, vilket var ett riktigt jobbigt sådant eftersom det kraschade hela jävla tiden. Alla designers kunde inte testa nya saker för det bara fortsatte att krascha. Den andra grejen som var ett problem var kontrollen – bilstyrningen var horribel. Spelets kärna var helt trasig.

Ljuspunkten kom då en ny bugg fick spelets poliser att bli som tokiga.

– En dag, jag tror det berodde på en bugg, så blev polisen plötsligt helt galen och aggressiv. Det var eftersom de försökte köra igenom dig. Deras route finding var knas, tror jag. Det var ett helt underbart ögonblick eftersom det skapade äkta drama då "Åh herregud, polisen är psycho – de försöker ramma mig av vägen!" Det var klockrent, så det fick vara kvar.

Grand Theft Auto släpptes till Windows 1997 och har sedan dess utvecklats till att bli spelbranschens kanske allra mest populära serie. GTA 1 har släppts gratis via Rockstars hemsida och kan tankas hem här om du vill uppleva (eller återstifta bekantskap med) ett knippe klassisk spelhistoria.

Man kan visst spela det i MP, sluta förvirra. Ja, det förstod jag att han meande, men vad jag inte förstår är varför man antar att jag spelade det ensam när jag nämnde LAN. Därför förtydligade jag mig. Ser inte hur jag ska förklara mig mer än jag gjort. 02/02 Så fantastiskt spel. Minns hur glad man blev när man hittade en stridsvagn som man kunde röja med! 01/02 Varför skulle man inte kunna lira det i MP när det fanns som alternativ? I alla fall i GTA2. 01/02 Vad han syftade på var inte vilken typ av anslutning du hade när du lirade, utan att det är ett singleplayer spel och kan liras inte över ett nätverk. Däremot kan man ju samlas ett par personer och lira även om man inte lirar över ett nätverk. 01/02 jag har en mint condition första utgåvan box av GTA 1 som står fint i min hylla. det är ett fantastiskt spel som åldrats relativt behagligt. 01/02 Aha därför polisen kör som jävla idioter :D 01/02 Minns så väl "Fatboy Slim - The Rockafeller Skank" rungandes i högtalarna samtidigt som man hade fullt blås med tankbilen... Hade man toppfart på den och körde på en mötande bil så exploderade de omedelbart! Otroligt tillfredsställande. ^_^ Är nog även... 01/02 Spelade det där så länge tills mitt Playstation slocknade, har inte vaknat ännu. Då talar vi om mååååååånga timmar, stängde inte av konsollen nån gång. 01/02 Han är bara avis för att han inte fick uppleva dessa mästerverk!:P Den buggen är ju så klockren, tur att dom bestämde sig för o ha kvar den. Man kunde ju tro att snutarna gick på speed eller nåt, men det höjde ju känslan iaf =) 01/02 Så för att han trodde det berodde på en bugg så tror han väldigt mycket och var inte involverad i utvecklingen? Men ge dig. Slå upp folks namn först innan du spyr ur dig galla. Och för oss som faktiskt var gamla nog att spela spelet så är det här ganska... 01/02
Skicka en rättelse