Övergången till free-to-play-modellen var väldigt framgångsrik, säger Cryptic Studios.

Raden av MMO-spel som framgångsrikt sällar sig till den så kallade free-to-play-modellen tycks bara bli fler och fler för varje dag som går. Senast ut att rapportera om en lyckad övergång från månadskostnad till gratis spelande är den amerikanska utvecklaren #Cryptic Studios.

Med sitt #Champions Online har man noterat ett 1000-procentigt uppsving vad gäller "det totala antalet användare, inloggade spelare och intäkter" sedan slutet av januari. Superhjältespelet är inte ensamt om att uppvisa goda siffror efter att ha slopat den gängse betalningsmodellen. Förra året meddelade #Turbine Entertainment att deras #Lord of the Rings Online tredubblade antalet användare efter att man slopade månadskostnaden.

Gratis är onekligen gott, men i spelbranschen är det ofta en sanning med modifikation. Spel som nyttjar free-to-play-modellen tar i dag ofta betalt för föremål och tjänster via så kallade mikro-transaktioner. Ett intressant undantag är #Guild Wars-serien som nått stora framgångar utan andra kostnader än den för själva spelet.

Så när STO blir gratis så kommer man nog få börja betala för vecko missionen. 20/02 Trevligt, så fort Star Trek Online blir gratis så blir jag riktigt nöjd :) Grymt spel, men absolut inte värt över 100kr/månad... 19/02 Skillnaden med gw är att det där för det mesta inte är fördelar som man får utan bara utseende ;) Eller ja, jag vet inte riktigt om bonus mission om man får något som är lite bättre där men jag misstänker att de isåfall ligger på jämn nivå med allt anna... 18/02 jag tycker det funkar bra gratis, som league of legends. spelet och spelandet är gratis, men betalar man lite så får man lite extragrejer som kan vara kul att ha. tilltäckligt många betalar för allt ska gå runt och det funkar skitbra =) 18/02 Det dom ska ha 1000% respekt för är att ALLA som spelar gillar spelet. Inte som många andra spel som folk spelar bara för att det är ~ok och dom lagt ut 500ingen för spelet. Behöver inte göra någon name drop men folk inser säkert vad det är för spel jag... 18/02 - Lagg och server problem - FPS problem + Gratis 18/02 Jobbiga för mig var att mina gubbar jag hade kvar sedan då man betalade tar upp karaktärs platser så jag kan inte skapa en "gratis" karaktär om jag inte deletar alla utom en, vilket är lite jobbigt då man gillar de "gubbar" man skapat och levlat upp.... 18/02 Jag tror inte på F2P modellen, visst blir det mer attraktivt med folk som inte har kreditkort och inte vill betala 120kr i månaden för ett spel, men för sådana som jag som uppfyller dom kraven så känner jag att ett spel får mer omsorg av "vanliga modell... 18/02 Tåls väl att tilläggas att Guild Wars faktiskt ordnat med lite mikro-transaktioner på senare tid. Bonus mission packs, costumes, make overs, etc etc. Men det är för att sätta pengar i fickan på GW2-teamet till stor del, jag klagar inte! 18/02 nice, 1000% ökning på intäkterna, hur fasiken gick det till? är det mikro-transaktioner som gäller eller är det reklam eller vad? 18/02
Skicka en rättelse