Fortfarande råder stor osäkerhet kring vad förra veckans Playstation Network-hack innebär. #Sony bekräftade i går att kontokortsinformation kan ha stulits och samtidigt besvarade man ett antal vanliga frågor (svenska, engelska) om vad intrånget betyder. Det senare är högintressant för alla som knutit bankkort till tjänsten, men fortfarande råder oklarhet i vissa frågor.

FZ har pratat med Christine Platon, marketing manager hos den svenska Playstation-distributören #Nordisk Film, för att försöka få klarhet i vad som gäller.

Bör jag spärra mitt PSN-anknutna bankkort?
– Det som rekommenderas är att man håller ett noggrant öga på kontoutdrag för att upptäcka potentiella avvikelser, i tillägg till att man är vaksam på förfrågningar som gäller att lämna ut personuppgifter och telefon- samt e-post-uppgifter. Sony kommer inte under några omständigheter att kontakta PSN-användare med förfrågningar om denna typ av uppgifter.

Det finns uppgifter om att det gjorts försök att ta ut pengar från PSN-anknutna bankkonton. Är det något ni kan bekräfta eller dementera?
– Vi kommenterar inte detta, den information vi har är att det inte har kommit några uppgifter om detta Sony tillhanda.

Har hackarna kunnat komma över lösenorden i klartext?
– Det finns inga specifika uppgifter kring vilken typ av information detta omfattar, men potentiellt sett kan det omfatta lösenord. Uppmaningen som råder är därför att om man skulle ha samma lösenord för andra inloggningar, bör man ändra dessa omgående som säkerhetsåtgärd. När PSN är uppe igen bör man också ändra lösenordet för denna inloggning.

Har hackningen något samband med Steam på Playstation 3?
– Det har vi ingen information om.

När räknar ni med att PSN kommer igång igen?
– Vi har ingen tidslinje ännu, PSN kommer att hållas stängt så länge som krävs för att gå till botten med det här. Nu prioriteras uppbyggnaden av säkerheten i infrastrukturen för PSN.

Det var mellan den 17:e och 19:e april som någon hackade Playstation Network och möjligen kom över information om tjänstens omkring 70 miljoner användare. Sony tog ner PSN-tjänsten och den har ännu inte kommit igång. Sony arbetar på att komma åt säkerhetshålet och tjänsten kommer inte komma igång igen innan så skett.

Nedan tidigare nyheter om PSN-intrånget.