I en ytlig och utseendefixerad värld har Mario alltid framstått som ett hälsosamt föredöme. Han är det levande beviset på att du kan rädda världen och bli poppis hos tjejerna – trots att du är lite rundnätt. Nu avslöjar Marios pappa, Shigeru Miyamoto, att vikten varken beror på kraftig benstomme eller för mycket flugsvamp. Istället handlar den om tekniska begränsningar med NES-hårdvaran.

– Anledningen till Marios runda former är att spelkonsoler på den tiden bara kunde läsa kollisioner mellan fyrkantiga boxar, inte att jag ville göra honom söt. Hans design blev som den blev för att jag anpassade mig till kapaciteten för dåtidens konsoler. Upplösningen var låg, så jag gjorde hans huvud stort, berättar Miyamoto i en Iwata Asks-intervju.

Tjock och stort huvud? Föga smickrande men samtidigt en del av paketet "Super Mario". Och anledningen till världens största spelikons "skönhetsmissar" är helt och hållet en teknisk fråga. Så nu vet ni vad ni ska skylla på om Mario fastnar i ett rör i #Super Mario 3D. Jag som alltid misstänkte prinsessans kaloristinna tårtor...