#Dataspelsbranschens sammanställning av spelförsäljningen i Sverige förra året visar att den, trots lågkonjunkturen, ökade med hela 34 procent. Den sammanlagda försäljningen stannade på 7,7 miljoner sålda spel, vilket i rena pengar räknat blir mer än tre miljarder kronor.

Organisationens statistik visar att fullprisspel till de tre senaste konsolerna - Xbox 360, Playstation 3 och Wii - i stor grad bidragit till ökningen. En annan bidragande orsak är spel som kräver tillbehör för att spela (och därmed betingar ett högre pris), exempelvis #Guitar Hero World Tour, #Rock Band och #Wii Fit.

Martin Lindell på Dataspelsbranschen:

Genom innovation med nya spel och ständig förbättring av befintliga spelserier och koncept tilltalas såväl nya som gamla spelare. Potentialen och tilltron på vad spel kan erbjuda som underhållningsform är faktorer som gör att branschen hela tiden överträffar sig själv.

Men samtidigt som konsolsiffrorna ökar, minskar de för traditionellt pc-spelande. Vilket inte nödvändigtvis betyder att folk lirar mindre på dator; allt fler datorspel säljs och distribueras över nätet och Dataspelsbranschen har inte tillgång till statistik från utländska aktörer på detta område. Än - målet är att få tillgång till dylika under året.

Jag skulle vilja veta hur många som sen efter att dom köpt spelet försökte lämna tillbaka det eller skickade in klagomål till Deep Silver och Game World. Jag köpte spelet själv nyligen, och tydligen var dom så rädda att folk skulle bränna skivorna att... 02/03 Jag skrattar lite åt dem som tror att Pc drabbas enormt hårt av piratkopieringen. Tror ni verkligen inte att ingen kopierar spel till konsol? (bara p3 som inte går ännu vad jag förstått). 08/02 Nej jag menade ju inte olika spel eller så... utan bara hur pass enkelt det är att starta spelen på konsolerna. In med en skiva och så är de bara o spela. På en PC så måste spelen installeras först. Och bara den delen kan ju vara problematisk för många,... 08/02 Visst köper folk spel via Steam och annat som inte redovisas här. Men självklart påverkas pc-försäljningen av piratkopieringen. Allt annat vore att ljuga för sig om man tror något annat. Basta. 07/02 Om du nu inte förstått varför inga mer spelprogram sänds så ska jag förklara varför: - Det är Piraternas, eller den så kallade olagliga fildelningens fel. (PS, Ironi) 07/02 En sak är iaf mäkta förundrande, varför ingen tv kanal längre gör tvprogram om just tv/data spel. Det gick ju för några år sen ett program på SVT kallat Konsol, nåt sånt, och på tv 400 gick ju ett annat program, och även på tv 7 var det ju ett riktigt... 07/02 menar du sims då? 07/02 Jo, för MS har ju inget med PC att göra eller?... :P 07/02 Dammit! PC-spelandet måste stiga :( 07/02 FYI, PCn har tagit över casual rätt rejält med sina lek och lär spel och The Sims, medans konsol har tagit över hardcore tack vare feta titlar som Halo, Killzone, Resistance, Gears of War, ja listan kan göras lång. Enda exklusiva hardcore-liret som släp... 07/02
Skicka en rättelse